Τα τεστ σε ανθρώπους ενός από του στόματος χορηγούμενου δισκίου για τον ιό HIV θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σύντομα, μετά από τις επιτυχημένες δοκιμές του φαρμάκου σε χοίρους, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Το χάπι βραδείας απελευθέρωσης θα μπορούσε να απελευθερώσει τους ασθενείς από την υποχρέωση να λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα, όπως λένε οι ειδικοί.

Μοιάζει με κανονική κάψουλα, αλλά όταν φτάσει στο στομάχι, η επικάλυψή του διαλύεται και απελευθερώνεται μια ειδική δομή που είναι συσκευασμένη στο εσωτερικό της. Το σε σχήμα αστεριού και μεγέθους 4 εκατοστών φάρμακο παραμένει στο στομάχι για επτά ημέρες, απελευθερώνοντας σταθερά τις δραστικές του ουσίες.

Περισσότερα τεστ σε άλλα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, συνιστώνται, αλλά οι ερευνητές λένε ότι οι δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε δύο χρόνια.

Το νέο χάπι είναι πολύ μεγάλο για να απομακρυνθεί από το στομάχι, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπει στα τρόφιμα να μεταφέρονται στο λεπτό έντερο. Μόλις απελευθερώσει το ωφέλιμο φορτίο του, το «αστέρι» αρχίζει να διαλύεται και απομακρύνεται μέσα από το πεπτικό σύστημα.

Οι ερευνητές λένε ότι στο μέλλον παρόμοιου είδους κάψουλες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ένα ευρύ φάσμα νόσων και όχι μόνο για τον ιό HIV. Προκαταρκτικές δοκιμές σε χοίρους έχουν ήδη γίνει για ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας που ονομάζεται ivermectin, με την κάψουλα να παραμένει στο στομάχι για έως και δύο εβδομάδες.

Ο ερευνητής Giovanni Traverso, από το MIT και το νοσοκομείο Brigham και Women, δήλωσε: «Θέλαμε να βρούμε ένα σύστημα, για να διευκολύνουμε τους ασθενείς να ακολουθούν τις θεραπείες τους. Η αλλαγή ενός φαρμάκου, ώστε να χρειάζεται να λαμβάνεται μόνο μία φορά την εβδομάδα, αντί για μία φορά την ημέρα, θα είναι πιο βολική και θα βοηθάει τη συμμόρφωση στη θεραπεία. Ακόμη και κάψουλες που θα λαμβάνονται μόνο μία φορά το μήνα μπορεί να είναι δυνατές για ορισμένες ασθένειες».

Μια εταιρεία που ονομάζεται Lyndra αναπτύσσει τώρα την τεχνολογία και σχεδιάζει δοκιμές σε ανθρώπους για τα βραδείας απελευθέρωσης χάπια μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Οι δοκιμές με φάρμακα για τον ιό HIV θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αμέσως μετά.

Ο Δρ Traverso δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που θα μπορούσαν να βοηθηθούν, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων με άνοια ή ψυχικές διαταραχές, όπως σχιζοφρένεια».

Η έρευνα για το εβδομαδιαίο χάπι κατά του HIV, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και το Νοσοκομείο Brigham και Women.