Θα ήταν θαυμάσιο εάν οποιοσδήποτε με προβλήματα όρασης μπορούσε να απαλλαγεί οριστικά από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής του. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι εφικτό για όλους αφού είναι απαραίτητο να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν ασφάλεια και ποιότητα στο χειρουργικό αποτέλεσμα. Όμως, για όσους μπορούν να διορθώσουν την όρασή τους, η εφαρμογή του excimer laser προσφέρει  εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Γνωρίστε τρία εκπληκτικά δεδομένα για το excimer laser που ίσως δεν είναι γνωστά στους περισσότερους:

  1. Eμπειρία σχεδόν 30 ετών

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται πολλά χρόνια τώρα – περισσότερα από όσα ίσως πιστεύουν οι περισσότεροι. Στην πραγματικότητα η μέθοδος LASIK εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1991 και σχεδόν τρεις δεκαετίες εξέλιξης  έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση όπου αποτελεί την πλέον συχνή επέμβαση στο δυτικό κόσμο αριθμώντας περίπου 141 εκατομύρια επεμβάσεις διεθνώς.

  1. Διαδικασία σύντομη & ακριβής

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το excimer laser σμιλεύει τον αμφιβληστροειδή με εκπληκτική ταχύτητα 1.4 δευτερολέπτων ανά διοπτρία που σημαίνει πιο γρήγορα ακόμα και από το ανοιγόκλειμμα των βλεφάρων. Για απόλυτη ακρίβεια, ο eye tracker κατα τη διάρκεια της επέμβασης παρακολουθεί τις κινήσεις του ματιού με ταχύτητα μικρότερη των 2msec δηλαδή 10 φορές γρηγορότερα από την κίνηση του ματιού μας. Η όλη διαδικασία διαρκεί ελάχιστα λεπτά, γίνεται με τη χρήση αναισθητικών σταγόνων, ο ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου πόνο και τα αποτελέσματα είναι μόνιμα αφού μεταβάλλεται το σχήμα του κερατοειδή. Τα τελευταία χρόνια, η εφαρμογή της FemtoLasik τεχνολογίας προσφέρει επιπλέον ακρίβεια στην εγχειρητική διαδικασία & το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. 

  1. Εξαιρετικά αποτελέσματα

Στο σύνολό τους όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε διαθλαστική επέμβαση είναι πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες και πάντα διαχειρίσιμες. Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ασθενών που υποβλήθηκαν σε διαθλαστική επέμβαση, πάνω από 93% ανέφεραν ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Τα οφέλη επικεντρώνονται κυρίως στη βελτίωση της καθημερινής ζωής και των δραστηριοτήτων, χωρίς εξάρτηση από γυαλιά και φακούς επαφής. Το 87% των ασθενών αισθάνεται ότι τα αποτελέσματα της επέμβασης δικαίωσαν ή ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους.

Ανδρέας Τουρμούζης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Οφθαλμολογικό Αθηνών
www.eyecenter.gr, FB:athenseyecenter