Το στραβό ρινικό διάφραγμα προκαλεί έντονη δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια της ημέρας και έντονες διαταραχές στη διάρκεια του ύπνου όπως ροχαλητό και άπνοιες. Ειδικά, οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να προκαλέσουν πρωινό ξύπνημα με αίσθημα κόπωσης, υπνηλία και εύκολη κούραση στη διάρκεια της ημέρας, μειωμένη παραγωγικότητα και απώλεια συγκέντρωσης, αλλά και ψυχολογικές διαταραχές, αμηχανία, νευρικότητα, κατάθλιψη, κλπ.

Επιπλέον, η κακή αναπνοή από τη μύτη επιβαρύνει την καρδιακή και πνευμονική λειτουργία, προκαλώντας σε βάθος χρόνου καρδιακή ανεπάρκεια, αρτηριακή υπέρταση και αύξηση στις πνευμονικές αντιστάσεις. Βλέπουμε λοιπόν ότι η διόρθωση του ρινικού διαφράγματος δεν αφορά μόνο θέμα ποιότητας ζωής αλλά και επιτακτική ανάγκη για την υγεία του ανθρώπου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το στραβό διάφραγμα οφείλεται σε διαταραχές της ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να έχουν και κληρονομικό χαρακτήρα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, το στραβό διάφραγμα μπορεί να οφείλεται σε σοβαρούς τραυματισμούς όπως τροχαία ατυχήματα, αθλητικές κακώσεις κλπ.

Το ρινικό διάφραγμα έχει δύο ανατομικά συστατικά. Ένα χόνδρινο (σχετικά μαλακό και ελαστικό συστατικό) και ένα σκληρό, οστέινο. Επιπλέον, δεξιά και αριστερά από το διάφραγμα υπάρχουν οι ρινικές κόγχες των οποίων η διόγκωση κλείνει ακόμα περισσότερο τις ρινικές θαλάμες.

Μέχρι σήμερα, η αποκατάσταση του διαφράγματος ήταν μια επώδυνη διαδικασία με οστικά κατάγματα, τομές του βλεννογόνου, κόψιμο ή καυτηρίαση των κογχών. Όλες αυτές οι ενέργειες δεν μπορούσαν παρά να γίνουν με γενική αναισθησία και συνεπάγονταν παραμονή στο νοσοκομείο, πωματισμό της μύτης με γάζες και μακροπρόθεσμα, σε πολλές περιπτώσεις απώλεια της στήριξης της μύτης.

Σήμερα, η συσκευή υπερήχων έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο στη χειρουργική του διαφράγματος. Η επέμβαση του διαφράγματος μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ή στις δυσκολότερες περιπτώσεις με μέθη όπως κάνουμε μια γαστροσκόπηση. Η μύτη είναι ελεύθερη από γάζες από την πρώτη στιγμή μετά το χειρουργείο και ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει παρά λίγες ώρες μέσα στο νοσοκομείο, μπορεί δε να επιστρέψει στην εργασία του την ίδια μέρα ή το αργότερο την επόμενη εφόσον το επιθυμεί.

Ο χειρουργημένος ασθενής δεν χρειάζεται να πάρει αντιβίωση από το στόμα, ενώ εμφανισιακά δεν παρουσιάζει πρήξιμο ή αιματώματα στο πρόσωπο, εκτός εάν θελήσει να συνδυάσει την επέμβαση του διαφράγματος με κάποια αισθητική αποκατάσταση της μύτης με ρινοπλαστική.

Η συσκευή των υπερήχων διαθέτει δύο κυματοδηγούς, έναν για το διάφραγμα και έναν για τις κόγχες, οι οποίοι ταλαντώνονται σε υπερηχητική συχνότητα και μπαίνοντας μέσα στη μύτη διαλύουν τα κύτταρα απομακρύνοντας την περίσσεια του ιστού. Ακόμα και στην περίπτωση που το στραβό διάφραγμα παρουσιάζει και οστέινο υπόστρωμα, η συσκευή των υπερήχων μπορεί να το αντιμετωπίσει με επιτυχία με ενόχληση για τον ασθενή που συγκρίνεται με εκείνη ενός σφραγίσματος δοντιού ή ενός μεγάλου τατουάζ.

Ειδικά στις περιπτώσεις που η αποκατάσταση του διαφράγματος έχει αποτύχει με την κλασική μέθοδο, η χρήση των υπερήχων είναι η μόνη λύση καθώς οι μετεγχειρητικές συμφύσεις των ιστών καθιστούν δύσκολη ή και αδύνατη την παρασκευή τους. Αντίθετα, οποιαδήποτε ατέλεια μετά από εφαρμογή της μεθόδου των υπερήχων, διορθώνεται εύκολα και γρήγορα σε μια δεύτερη συνεδρία, αποκλειστικά υπό τοπική αναισθησία.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής εξετάζεται στο ιατρείο κατά αραιά χρονικά διαστήματα μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση της μύτης. Η συσκευή των υπερήχων διαθέτει και τρίτο κυματοδηγό ο οποίος χρησιμοποιείται σε επιλεγμένες περιπτώσεις για τον καθαρισμό και τη συρρίκνωση των αμυγδαλών.

Γιώργος Αναστασόπουλος
Ωτορινολαρυγγολόγος, Λ. Κηφισίας 71, Αθήνα
www.polipodes.gr