Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν μία από τις σύγχρονες μάστιγες του ανεπτυγμένου κόσμου και επηρεάζουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Εάν υποψιάζεστε ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από μια διατροφική διαταραχή, ακολουθούν πέντε συμβουλές για το πώς να τους μιλήσετε και να του υποστηρίξετε σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους.

Μάθετε με τι έχετε να κάνετε
Εξοικειωθείτε με τα συμπτώματα μιας διατροφικής διαταραχής, ώστε να είστε ενημερωμένος, όταν το συζητάτε μαζί τους.  Αφού κάνετε την έρευνά σας, διαλέξτε τη στιγμή που θα μιλήσετε με σύνεση. Προτιμήστε μια στιγμή που κανείς σας δεν αισθάνεται θυμωμένος ή αναστατωμένος. Αποφύγετε οποιαδήποτε στιγμή λίγο πριν ή μετά κάποιο γεύμα και πιθανότατα θα έχετε μεγαλύτερη ανταπόκριση από μέρους τους.

Κάντε τους να αισθανθούν ασφάλεια
Είναι σημαντικό να μην κάνετε το άτομο που υποφέρει από διατροφική διαταραχή να αισθανθεί ότι του στήνετε ενέδρα, οπότε είναι καλύτερο να του μιλήσετε μόνο εσείς, ακόμη και αν υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που ανησυχούν για εκείνο. Καθησυχάστε τους και βεβαιώστε τους ότι είστε εκεί για να τους στηρίξετε και να τους βοηθήσετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα μέρος όπου αισθάνεστε και οι δύο άνετα και ασφαλείς.

Μην μιλάτε για το βάρος τους
Προσπαθήστε να μην εστιάσετε τη συνομιλία γύρω από το φαγητό και / ή το βάρος. Αν και μπορεί να χρειαστεί να τα αναφέρετε, ώστε να εξηγήσετε γιατί ανησυχείτε, αυτά τα θέματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Η ρίζα των διατροφικών διαταραχών είναι στην πραγματικότητα το πώς αισθάνεται κάποιος και όχι το πώς αντιμετωπίζει το φαγητό: εάν αρχίσετε να αμφισβητείτε το πόσο τρώνε, μπορεί να αισθανθούν ότι τους επιτίθεστε και να πάρουν αμυντική στάση απέναντί σας.

Να είστε ευγενικοί και ήπιοι
Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να μην χρησιμοποιήσετε κατηγορητική γλώσσα που μπορεί να κάνει το άτομο να αισθανθεί ότι το στριμώχνετε στη γωνία. Το «Σκέφτηκα αν θα ήθελες να μιλήσουμε για το πώς αισθάνεσαι» είναι μια πιο ήπια προσέγγιση από ότι το «Χρειάζεσαι βοήθεια». Παρόλο που μπορεί να θυμώσουν και να πάρουν αμυντική στάση, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να αποφύγετε να θυμώσετε και εσείς ως απάντηση και να μην απογοητευτείτε ή αποχωρήσετε. Βεβαιώστε τους ότι θα είστε εκεί, όταν θα είναι έτοιμοι να μιλήσουν και ότι το ενδιαφέρον σας είναι η ευημερία τους.

Να είστε υποστηρικτικοί
Δώστε τους χρόνο, ακούστε τους και προσπαθήστε να μην δώσετε συμβουλές ή να είστε επικριτικοί  – αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, όταν δεν συμφωνείτε με αυτά που λένε για τον εαυτό τους και για το τι τρώνε. Δεν χρειάζεται να έχετε όλες τις απαντήσεις, απλά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ξέρουν πως είστε δίπλα τους. Μερικές φορές μπορεί να νιώσετε σαν να απορρίπτουν τη φιλία, τη βοήθεια και την υποστήριξή σας, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές ψυχικές ασθένειες και δεν αποτελούν λάθος του ανθρώπου που υποφέρει από αυτές.