Οι άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων είναι πιο πιθανό να έχουν μια σειρά από προβλήματα υγείας που τους θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο ασθένειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια μελέτη 5.117 ανδρών, βρήκε ότι όσοι είχαν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ήταν κατά 20% πιο πιθανό να έχουν περισσότερο σωματικό λίπος, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και περισσότερη «κακή» χοληστερόλη. Επίσης, ήταν πολύ πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι έδειξε ότι οι άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων θα πρέπει επίσης να εξετάζονται για άλλα πιθανά προβλήματα υγείας.

Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και τα προβλήματα με την ποιότητα του σπέρματος είναι θέματα που αντιμετωπίζει περίπου ένα στα τρία ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά.  Αλλά για αυτήν τη νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν άνδρες από ζευγάρια που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά, στην Ιταλία, για να δουν αν η ποιότητα του σπέρματος αποτελεί επίσης δείκτη για τη γενική υγεία των ανδρών.

Βρήκαν ότι περισσότεροι από τους άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων είχαν μεταβολικό σύνδρομο – μια ομάδα παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων του υψηλότερου δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι άνδρες ήταν επίσης 12 φορές πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία μειώνουν τη μυϊκή μάζα και την πυκνότητα των οστών και μπορεί να είναι ένας πρόδρομος για την οστεοπόρωση.

Ο Δρ Alberto Ferlin, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Οι στείροι άνδρες είναι πιθανό να έχουν σημαντικά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας ή παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους και τη συντομεύουν. Η αξιολόγηση της γονιμότητας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για γενικότερη αξιολόγηση της υγείας και πρόληψη ασθενειών».

Ωστόσο, οι ερευνητές της μελέτης τόνισαν ότι η έρευνά τους δεν απέδειξε ότι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων προκαλεί μεταβολικά προβλήματα, αλλά ότι συνδέονται μεταξύ τους και σημείωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται ειδικότερα με αυτά τα θέματα υγείας.

Ο Δρ Ferlin δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι ήταν σημαντικό οι άνδρες που ακολουθούν θεραπεία υπογονιμότητας να υποβάλλονται σε συμπληρωματικές εξετάσεις και για άλλα θέματα υγείας: «Οι άνδρες των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να αποκτήσουν παιδί, θα πρέπει να διαγιγνώσκονται σωστά και εν συνεχεία να εξετάζονται και από γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας, επειδή θα μπορούσαν να έχουν αυξημένες πιθανότητες για άλλες ασθένειες και πρόωρη θνησιμότητα», δήλωσε.