Η διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον χρόνο του τοκετού, σύμφωνα με μια μελέτη.

Υπάρχουν πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η ελάφρυνση του πόνου στην πλάτη, η αύξηση του επιπέδου της ενέργειας και ευκολότερη ανάκαμψη μετά τον τοκετό. Παράλληλα, νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης ανακάλυψε ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια του τοκετού.

Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Ruben Barakat, πραγματοποίησε μια μελέτη σε 508 υγιείς έγκυες γυναίκες, χωρίζοντάς τις τυχαία σε δύο ομάδες. Οι 253 γυναίκες τοποθετήθηκαν στην ομάδα ελέγχου, ενώ 255 γυναίκες τοποθετήθηκαν στην ομάδα άσκησης.

Οι γυναίκες στην ομάδα άσκησης ακολούθησαν ένα πρόγραμμα μέτριας αερόβιας άσκησης καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, το οποίο περιελάμβανε τρεις περιόδους γυμναστικής την εβδομάδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν έπειτα μια σειρά στοιχείων για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό κάθε μητέρας, συμπεριλαμβανομένων της διάρκειας του τοκετού, της αύξησης του σωματικού βάρους της μητέρας, της χρήσης επισκληρίδιου αναισθησίας και του βάρους του μωρού. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μέλλουσες μητέρες που έκαναν αερόβια άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν λιγότερο χρόνο για τον τοκετό, σε σχέση με εκείνες που δεν έκαναν.

«Ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης υπό επίβλεψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μείωσε συνολικά τη χρονική διάρκεια του τοκετού», έγραψαν. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην ομάδα άσκησης ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν επισκληρίδιο κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ενώ η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες να αποκαταστήσουν τη σωματική τους ευεξία ευκολότερα μετά τον τοκετό, το να επανακτήσουν τη σιλουέτα τους είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη.

Η ηθοποιός Blake Lively αποκάλυψε πρόσφατα τον αγώνα που έδωσε μετά τον τοκετό, για να αποκτήσει και πάλι το σώμα που είχε προτού μείνει έγκυος. «Αποδεικνύεται ότι δεν μπορείτε να χάσετε τα κιλά που πήρατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απλά χαζεύοντας στο Instagram αναρωτώμενη γιατί δεν μοιάζετε με όλα τα μοντέλα για μπικίνι», έγραψε σε ένα post στο Instagram.