Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να έχουν δυσκολία να διακρίνουν παρόμοιες αναμνήσεις, σύμφωνα με μελέτη.

Η ζωή με την κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως η στέρηση ύπνου και τα αυξημένα επίπεδα άγχους. Ερευνητές στο Brigham Young University στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισαν να διερευνήσουν και εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και των παρεμβολών στη μνήμη.

Οι παρεμβολές στη μνήμη εμφανίζονται όταν ένα άτομο δεν μπορεί να πάρει πλήρως νέες πληροφορίες, λόγω προηγούμενων αναμνήσεων ή σκέψεων.

Ο καθηγητής Donald Shelton και ο καθηγητής Brock Kirwan από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Brigham Young διενήργησαν ένα τεστ διαχωρισμού μοτίβων σε 98 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια τα οποία αξιολόγησαν τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους τους, πέραν των διαφόρων πτυχών της ζωής τους, όπως η ποιότητα του ύπνου και το πόσο ασκούνταν.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι εκείνοι με τις υψηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης ήταν πιο πιθανό να επιτύχουν χαμηλότερες βαθμολογίες στα τεστ διαχωρισμού προτύπων. Τα τεστ παρουσίαζαν στους συμμετέχοντες μια σειρά αντικειμένων σε μια οθόνη υπολογιστή – οι συμμετέχοντες ήταν εξοικειωμένοι με κάποια από αυτά και με κάποια άλλα όχι.

Όσοι εμφάνιζαν μεγαλύτερα επίπεδα κατάθλιψης δυσκολεύτηκαν περισσότερο στο να κάνουν τη διάκριση μεταξύ παρόμοιων αντικειμένων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έπασχαν από αμνησία, αλλά ότι μάλλον κάποιες λίγες λεπτομέρειες από τη μνήμη τους θα μπορούσαν να λείπουν, εξαιτίας της κακής ψυχικής τους υγείας.

«Υπάρχουν δύο περιοχές στον εγκέφαλό μας όπου αναπτύσσονται νέα εγκεφαλικά κύτταρα», εξήγησε ο Kirwan. «Η μία είναι ο ιππόκαμπος, ο οποίος εμπλέκεται στη μνήμη. Αποδεικνύεται ότι η ανάπτυξη των κυττάρων εκεί είναι μειωμένη σε ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη».

Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις αποκάλυψε επίσης ότι όσοι προσπαθούν να καταπνίξουν τα αρνητικά συναισθήματά τους είναι σε θέση να μειώσουν και τον αντίκτυπο των αρνητικών αναμνήσεων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιωμένες θεραπείες για τα άτομα με κατάθλιψη.