Η χειρότερη περίπτωση παγκοσμίως υπερανθεκτικής στα αντιβιοτικά γονόρροιας καταγράφηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Ο άνδρας, αν και είχε μόνιμη σύντροφο, κόλλησε το βακτήριο που προκαλεί τη λοίμωξη μετά από σεξουαλική συνεύρεση με μια γυναίκα στη νοτιοανατολική Ασία.

Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας της Αγγλίας δήλωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που η λοίμωξη δεν μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιοτικά πρώτης επιλογής. Οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης προσπαθούν να εντοπίσουν τώρα τυχόν άλλους σεξουαλικούς συντρόφους του άνδρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της λοίμωξης.

Η κύρια θεραπεία με αντιβιοτικά -ένας συνδυασμός αζιθρομυκίνης και κεφτριαξόνης- απέτυχε στη θεραπεία της νόσου. Η Δρ Gwenda Hughes, από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια λοίμωξη έχει εμφανίσει τέτοια υψηλού επιπέδου αντοχή τόσο σε αυτά τα δύο φάρμακα, όσο και στα περισσότερα άλλα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως».

Οι διασταυρώσεις πληροφοριών με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων δείχνουν ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση υπερανθεκτικής γονόρροιας που καταγράφεται παγκοσμίως.

Η ανάλυση της λοίμωξης δείχνει ότι υπάρχει ένα τελευταίο αντιβιοτικό που θα μπορούσε να λειτουργήσει. Αυτή τη στιγμή χορηγείται στον άνδρα και οι γιατροί θα δουν αν η θεραπεία αποδειχθεί επιτυχής τον επόμενο μήνα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακαλυφθεί άλλα κρούσματα –ευτυχώς, ούτε η μόνιμη σύντροφος του άνδρα έχει μολυνθεί-, αλλά η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Η Δρ Hughes πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε αυτή την περίπτωση για να διασφαλίσουμε ότι η μόλυνση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με άλλες επιλογές και ο κίνδυνος οποιασδήποτε μεταγενέστερης μετάδοσης ελαχιστοποιείται».

Το 2015, υπήρξε ένα ξέσπασμα ανθεκτικής στην αζιθρομυκίνη γονόρροιας στην περιοχή του Λιντς. Ο φόβος είναι βεβαίως ότι το βακτήριο που την προκαλεί θα μπορούσε τελικά να γίνει ανθεκτικό σε κάθε αντιβιοτικό.

Η γονόρροια προκαλείται από το βακτηρίδιο Neisseria gonorrhoeae. Η λοίμωξη μεταδίδεται με κολπικό, στοματικό και πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Από αυτούς που έχουν μολυνθεί, περίπου ο ένας στους 10 ετεροφυλόφιλους άνδρες και πάνω από τα τρία τέταρτα των γυναικών και των ομοφυλόφιλων ανδρών δεν έχουν εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα. Τα εμφανή συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μια παχιά πράσινη ή κίτρινη έκκριση από τα σεξουαλικά όργανα, πόνο κατά την ούρηση και αιμορραγία μεταξύ περιόδων.