Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής όταν είναι έγκυες: Τέλος το κρασί και τα τσιγάρα, ναι στην ήπια άσκηση. Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η πραγματοποίηση υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής τους μήνες πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες επιπλοκές κατά τη γέννα.

Η καθηγήτρια Gita Mishra στη Σχολή Δημόσιας Υγεία του Κουίνσλαντ και ερευνήτρια, δηλώνει ότι απαιτείται καλύτερη κατανόηση των βημάτων που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γυναίκες πριν από τη σύλληψη, για να εξασφαλίσουν έναν υγιή τοκετό: «Τα στοιχεία κατέδειξαν συντριπτικά πιο υγιείς εγκυμοσύνες, όταν οι γυναίκες έκαναν θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους πριν από τη σύλληψη, όπως σωστή διατροφή, περισσότερη άσκηση και διακοπή του καπνίσματος», δήλωσε η καθηγήτρια.

«Οι γυναίκες με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος πριν από τη σύλληψη μείωσαν τους κινδύνους προεκλαμψίας, διαβήτη κύησης, πρόωρου τοκετού και θνησιγένειας. Τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας πριν από τη σύλληψη οδήγησαν επίσης σε μειωμένο κίνδυνο διαβήτη κύησης. Το ίδιο συμβαίνει, όπως γνωρίζουμε από την έρευνά μας και στις γυναίκες που έχουν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς πριν από τη σύλληψη – έχουν χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη κύησης».

Ωστόσο, μόνο το 10% των γυναικών τρώνε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια των γόνιμων χρόνων τους, σύμφωνα με μακροχρόνιες έρευνες.

Οι γυναίκες συνήθως αναπτύσσουν διαβήτη κύησης κατά το δεύτερο τρίμηνο, πολλές εκ των οποίων δεν είχαν διαβήτη προτού μείνουν έγκυες. Ωστόσο, περίπου το 30% των γυναικών που πάσχουν από διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη, τον αναπτύσσουν αφού μείνουν έγκυες. Τα συμπτώματα του διαβήτη κύησης – πολλά από τα οποία είναι τα ίδια με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – μπορούν να ελεγχθούν με υγιεινές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι περισσότερες γυναίκες κόβουν το αλκοόλ και το κάπνισμα όταν προσπαθούν να μείνουν έγκυες, δεν καταβάλλουν προσπάθειες για να καταναλώσουν φρούτα και λαχανικά και είναι λιγότερο δραστήριες από τις γυναίκες που δεν σχεδιάζουν να αποκτήσουν μωρό.

Η καθηγήτρια Mishra πιστεύει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν καλύτερη ενημέρωση για αυτά τα θέματα: «Δεν προσπαθούμε να πιέσουμε τις γυναίκες ή να τις κάνουμε να αισθανθούν ενοχές», είπε.  «Το μήνυμα που πρέπει να ακούσει κάθε γυναίκα, είτε σκοπεύει να μείνει έγκυος είτε όχι, είναι ότι οι γυναίκες που ασκούνται και τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά θα έχουν πολύ πιο υγιή εγκυμοσύνες και μωρά».