Ο πόνος στη σπονδυλική στήλη είναι το συχνότερο μυοσκελετικό σύμπτωμα στη σύγχρονη καθημερινότητα. Η έντονη καθιστική ζωή, η έλλειψη κίνησης και το στρες αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες δημιουργίας γνωστών προβλημάτων όπως η οσφυαλγία, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, το αυχενικό σύνδρομο, ο πόνος στην πλάτη.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μείωση της λειτουργικότητας, η δυσχέρεια της αυτοεξυπηρέτησης, ο έντονος πόνος και γενικότερα η μείωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Μέχρι πρόσφατα οι κλασικοί τρόποι συντηρητικής θεραπείας δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εμφανίζοντας υποτροπές σε μεγάλο ποσοστό και οδηγώντας μοιραία σε μόνιμες λειτουργικές ανικανότητες.

Η προσέγγιση Maitland θεωρείται στις ημέρες μας ο ακρογωνιαίος λίθος της μοντέρνας Ορθοπεδικής Χειροπρακτικής Θεραπείας (Manual Therapy) για την αντιμετώπιση προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης.

Χρησιμοποιεί σαν κύρια εργαλεία την αναλυτική εξέταση – αξιολόγηση και εξειδικευμένη θεραπεία των συμπτωμάτων του ασθενή έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλάνο θεραπείας. Αυτή η προσέγγιση έχει ως επίκεντρο τον ασθενή με σεβασμό παράλληλα στη διάγνωση και στην υποκείμενη παθολογία.

Κύρια Χαρακτηριστικά της προσέγγισης Maitland είναι:

01 Άμεση εξέταση, αξιολόγηση του προβλήματος του ασθενή – εξειδικευμένο πλάνο θεραπείας

02 Βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενή από την 1η θεραπεία

03 Επαναφορά του ασθενή στη λειτουργική καθημερινότητα γρήγορα μέσα από ένα πλαίσιο μικρού αριθμού θεραπειών

Η μέθοδος χειροπρακτικής Maitland στοχεύει στην εύρεση του μηχανισμού έκλυσης των συμπτωμάτων. Αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένας αποτελεσματικός, ασφαλής και ήπιος τρόπος για την αξιολόγηση και θεραπεία του ορθοπεδικού ασθενή όσον αφορά τη διαχείριση του πόνου, τη μείωση της φλεγμονής, την αποκατάσταση της κίνησης και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας.

Η χειροπρακτική θεραπεία (manual therapy) ορίζεται ως “…η χρήση των χεριών με τρόπο που αποσκοπεί στη θεραπεία των συμπτωμάτων του ασθενή με βάση μία ολοκληρωμένη νευρομυοσκελετική αξιολόγηση.”

Το Manual Therapy βασίζεται κυρίως σε δύο αρχές, στον κλινικό συλλογισμό, και στην πρακτική που στηρίζεται σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Δρα μέσα από ένα σύνολο μηχανισμών φυσιολογίας, νευρολογίας, εμβιομηχανικής, παθολογίας και ανατομίας. Ο παράγων της ψυχολογικής διαχείρισης του ασθενή αποτελεί το επίκεντρο της όλης θεραπευτικής διαδικασίας της προσέγγισης Maitland.

Η παλιότερη αντίληψη ότι ο πόνος στη σπονδυλική στήλη είναι μία μόνιμη ανικανότητα είναι πλέον μία ξεπερασμένη θεωρία. Το manual therapy – προσέγγιση Maitland δεν θεραπεύει μόνο το σώμα, προσεγγίζει τον άνθρωπο στοχεύοντας στη βελτίωση της ζωής του.

Διώξτε τον πόνο, κινηθείτε άφοβα, ζήστε ελεύθερα.

Ευριπίδης Τριανταφύλλου
Φυσικοθεραπευτής, PT, MSc, MLD IC, MT IMTA, Αssistant instructor Maitland Concept, IMTA, Αποκατάσταση παθήσεων του λεμφικού συστήματος, MLD/CDT Instructor, ZML Pritschow, Κέντρο
Φυσικοθεραπείας «Βιοανάδραση»
www.bioanadrasis.com, evripidis@bioanadrasis.com

Γεώργιος Τσιριγγάκης
Φυσικοθεραπευτής, PT, MSc, CGA, MT IMTA, Εξειδικευμένη αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων, Κλινικός επιτηρητής manual therapy Maitland Concept, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Ορθοπαιδικής Φυσικοθεραπείας με Χειρισμούς, Κέντρο Φυσικοθεραπείας «Ιδιοκίνηση»
www.idiokinisis.gr, info@idiokinisis.gr