Μια πιθανή νέα θεραπεία για τη φαλάκρα έχει ανακαλυφθεί από επιστήμονες, χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο που προοριζόταν αρχικά για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο είχε δραματική επίδραση στους θύλακες των τριχών στο εργαστήριο, «αναγκάζοντάς» τους να αναπτυχθούν. Το φάρμακο περιέχει μια ένωση που στοχεύει μια πρωτεΐνη που δρα ως φρένο στην ανάπτυξη των μαλλιών και παίζει σημαντικό ρόλο στην φαλάκρα.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, Δρ Nathan Hawkshaw από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι μπορεί να «κάνει πραγματική διαφορά σε ανθρώπους που υποφέρουν από τριχόπτωση».

Μόνο δύο ουσίες είναι επί του παρόντος διαθέσιμες για τη θεραπεία της φαλάκρας (ανδρογενετική αλωπεκία): η μινοξιδίλη, για άνδρες και γυναίκες και η φιναστερίδη, μόνο για άνδρες.  Και οι δύο έχουν παρενέργειες και δεν είναι πάντα πολύ αποτελεσματικές, έτσι οι ασθενείς συχνά προσφεύγουν σε αισθητική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology, έγινε σε εργαστήριο, με δείγματα που περιείχαν τριχοθυλάκια από  τριχωτό της κεφαλής, από περισσότερους από 40 άνδρες ασθενείς που είχαν κάνει μεταμόσχευση μαλλιών. Όπως είπε ο Δρ Hawkshaw απαιτείται ακόμη  μια κλινική δοκιμή για να δούμε αν η θεραπεία είναι αποτελεσματική και ασφαλής στους ανθρώπους.

Ένας εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων δήλωσε: «Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη. Όπως λένε οι ερευνητές, η τριχόπτωση είναι μια κοινή διαταραχή και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στη συναισθηματική υγεία, συμπεριλαμβανομένων της απώλειας αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης. Πέραν αυτού, θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα, προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από άτομα με τριχόπτωση. Για τα άτομα με τριχόπτωση, οι θεραπείες μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία που να είναι αποτελεσματική σε όλους. Για τον λόγο αυτό οι νέες θεραπείες είναι συναρπαστικές, καθώς δίνουν στους ανθρώπους περισσότερες επιλογές που μπορεί να έχουν αποτέλεσμα».

Τι προκαλεί την απώλεια μαλλιών;
Η τριχόπτωση είναι καθημερινό φαινόμενο και γενικά δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Ορισμένοι τύποι τριχόπτωσης είναι προσωρινοί και ορισμένοι είναι μόνιμοι.

Θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό όταν:

-έχετε ξαφνική απώλεια μαλλιών

– εμφανίζετε φαλακρές περιοχές

– χάνετε μαλλιά σε τούφες

– το κεφάλι σας τρώει και σας καίει