Η σύγχρονη οδοντιατρική προσφέρει πλέον ανώδυνα το πιο όμορφο χαμόγελο. Tο χαμόγελο αποτελεί σημαντικό μέσο έκφρασης. Είναι ένα αρκετά σημαντικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου προσώπου που πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις όταν είναι υγιές και όμορφο.

Ένα ωραίο χαμόγελο δεν σημαίνει απαραίτητα ίσια σε αρμονία δόντια. Σαν παράδειγμα αναφέρω το κενό ανάμεσα στα κεντρικά δόντια της Madonna ή ένα «πεταχτό» δοντάκι όπως αυτό της Κate Μoss, περιπτώσεις που αυτή η μικρή ατέλεια χαρακτηρίζει και προσδίδει μια προσωπικότητα στο χαμόγελό τους. Αρκεί λοιπόν να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε τέλειο χαμόγελο. Υπάρχει το δικό σου τέλειο χαμόγελο!

Στόχος του εξειδικευμένου αισθητικού οδοντιάτρου είναι να αξιολογήσει το κάθε περιστατικό χωριστά, δημιουργώντας ένα εξατομικευμένο, ιδανικό, φυσικό και υγιές χαμόγελο που έρχεται σε αρμονία με τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος. Η διαδικασία ενός smile make over είναι απλή, ανώδυνη, με τη δυνατότητα να επιτευχθεί σε ένα μόνο ραντεβού. Πιο συγκεκριμένα, αφού γίνει η αξιολόγηση του περιστατικού και η ενημέρωση των δυνατοτήτων στον ασθενή, επιλέγουμε τη μέθοδο θεραπείας που θα ακολουθήσουμε.

Οι βασικές επιλογές είναι δύο. Η πρώτη επιλογή είναι αυτή της άμεσης αποκατάστασης με όψεις ρητίνης, στο ίδιο ή σε επόμενο ραντεβού. Οι όψεις ρητίνης είναι ουσιαστικά μια μικρογλυπτική θεραπεία, κατά την οποία ο αισθητικός οδοντίατρος προσθέτει στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού το υλικό της ρητίνης δημιουργώντας το επιθυμητό σχήμα και χρώμα. Κατά τη διαδικασία αυτή τα δόντια τροχίζονται ελάχιστα και ο ασθενής μπορεί να απολαύσει το νέο του χαμόγελο σε διάστημα 2-4 ωρών. Το υλικό της ρητίνης είναι αρκετά εύχρηστο και ανθεκτικό έτσι ώστε να δίνουμε ένα μέσο όρο διαρκείας 10-15 χρόνια όταν το συντηρούμε σωστά, δηλαδή όταν γίνεται ένα απλό γυάλισμα ετησίως.

Η δεύτερη επιλογή αφορά στις όψεις πορσελάνης. Στην περίπτωση αυτή τα δόντια τροχίζονται ελάχιστα στην πρώτη συνεδρία, έπειτα αναλαμβάνει ο οδοντοτεχνίτης με βάση τις οδηγίες που του έχουμε υποδείξει, να χτίσει μια εξατομικευμένη φλούδα πορσελάνης που αντιστοιχεί σε κάθε ένα δόντι την οποία θα κολλήσει ο αισθητικός οδοντίατρος σε μια δεύτερη συνεδρία. Συνεπώς με αυτήν την τεχνική χρειάζονται τουλάχιστον δύο ραντεβού για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την εργασία του τεχνίτη, ανεβάζει και το κόστος της θεραπείας πλεονέκτημα είναι ότι το υλικό της πορσελάνης εμφανίζει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και αντοχή, προσφέροντας ένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα διαρκείας 15-20 ετών, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε συντήρηση.

Ανεξάρτητα από την επιλογή τεχνικής, τα αποτελέσματα είναι πάντα θεαματικά, αυτό οφείλεται αφενός στην εμπειρία του εξειδικευμένου αισθητικού οδοντιάτρου και αφετέρου στην πληθώρα επιλογής υλικών με εξαιρετικές ιδιότητες που παρέχονται σήμερα στον χώρο της οδοντιατρικής. Αρκεί λοιπόν να το πάρουμε απόφαση και να αλλάξουμε αυτό που χρόνια μας ενοχλεί! Είναι πολύ πιο εύκολο από αυτό που φανταζόμαστε!

Μαριάννα Κοντοπόδη DDS
Ειδικευμένη οδοντίατρος στην αισθητική οδοντιατρική-New York University, επισκέπτης λέκτορας του πανεπιστημίου της Αγγλίας (UCL ), Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας οδοντιατρικής
http://www.periodontio.gr και https://www.facebook.com/periodontio

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ειδικευμένη οδοντίατρος στην αισθητική οδοντιατρική-New York University, επισκέπτης λέκτορας του πανεπιστημίου της Αγγλίας (UCL), Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας οδοντιατρικής