Αυτό το άρθρο δεν απευθύνεται σε όλες τις μητέρες, απευθύνεται όμως σε πολλές. Και αυτός είναι και ο σκοπός μου. Να μάθετε ότι δεν είστε μόνη. Δεν είστε η μόνη γυναίκα που ενώ είχε την ευλογία να είναι μητέρα, κάτι την κρατάει και δεν μπορεί να νιώσει αυτή τη χαρά, έτσι τουλάχιστον όπως τη νιώθουν κάποιες άλλες μητέρες.

Είναι το γεγονός ότι δεν νιώθετε πια γυναίκα αλλά μόνο μητέρα; Ότι έχετε χάσει οποιαδήποτε διάθεση  για ερωτισμό και συνεύρεση με τον σύντροφο σας;  Βλέπετε στον καθρέπτη ένα σώμα και πρόσωπο μιας άλλης γυναίκας που δεν σας θυμίζει τίποτα από εσάς; Κι αν ναι τότε γιατί όλες οι γνωστές κυρίες της τηλεόρασης ή μία συνάδελφος από το γραφείο, η μία γνωστή της ξαδέλφης του άντρα σας, σε δέκα μέρες επιστρέφουν στην καθημερινότητα τους ωραιότερες από πριν, ενώ εσείς ακόμη είστε με δεκαπέντε κιλά παραπάνω, μαύρους κύκλους από την αϋπνία, φορώντας μία λερωμένη φόρμα από φρουτόκρεμα και γάλα;

Μήπως φταίνε οι ορμόνες; Μήπως σας λένε ιστορίες για αγρίους και λεχώνες; Όσο δεν νιώθετε καλά τόσο περισσότερο σας μιλάνε και εσείς τόσο περισσότερο δεν τους ακούτε. Γιατί νιώθετε ότι δεν σας καταλαβαίνει κανείς. Και νιώθετε τύψεις και ενοχές. Ενοχές και τύψεις. Όλη την ημέρα, ένα συναίσθημα βαρύ, μια συννεφιά, το οποίο απαλύνεται μόνο από το βλέμμα του μωρού σας, η ηλιαχτίδα σας, μέσα από τα βαριά μαύρα σύννεφα της κατάθλιψης. Της επιλόχειας κατάθλιψης.

Και τότε το καταλαβαίνετε. Κάτι πάει στραβά. Θα το αφήσετε έτσι; Να σας κερδίσει; Αμαχητί; Οι γυναίκες έχουμε συνηθίσει να είμαστε αγωνίστριες, πρέπει να το αποδείξετε και τώρα, για σας, για το μωρό σας, για την οικογένεια σας. Γιατί καλή μαμά είναι η ευτυχισμένη μαμά.  Σε κάθε περίπτωση η περίοδος της λοχείας, της αρχής της μητρότητας, αποτελεί και αυτή κομμάτι της ευθύνης του Μαιευτήρα Γυναικολόγου σας, μπορεί υπεύθυνα να σας κατευθύνει.

Ευδοκία Τσουραϊδου Λιάτα
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Συνεργάτης στον Όμιλο Ιασώ
eviliata@yahoo.gr