Τι προτάσεις θα κάνατε σε έναν ασθενή που αποζητά μια ριζική αλλαγή στο χαμόγελό του;
H ολική επανασχεδίαση του χαμόγελου είναι η διαδικασία που μπορεί να περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα δόντια, στα ούλα ή ακόμη και στην περιοχή γύρω από το στόμα και για αυτό τον λόγο απαιτείται η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων της οδοντιατρικής. Διακρίνεται σε λευκή και κόκκινη αισθητική.

Tι περιγράφει ο όρος λευκή και τι ο όρος κόκκινη αισθητική;
H κόκκινη αισθητική περιλαμβάνει επεμβάσεις στα ούλα και πιθανώς και στα χείλη και είναι εξίσου σημαντική με τη λευκή αισθητική, γιατί μια ασυμμετρία της γραμμής των ούλων μπορεί να ακυρώσει κάθε προσπάθεια για αισθητικό αποτέλεσμα, με επέμβαση μόνο στα δόντια. Η λευκή αισθητική στοχεύει στην εξάλειψη των όποιων προβλημάτων στην εμφάνιση των δοντιών όπως δυσχρωμιών, σπασιμάτων, στραβών δοντιών, κενών ανάμεσα στα δόντια και γίνεται με τεχνικές όπως η λεύκανση, οι όψεις πορσελάνης ή ρητίνης, οι στεφάνες (θήκες) από ολοκεραμικό υλικό ή ζιρκονία και η πλαστική δοντιών (recontouring).

Έχουν περιγραφεί διάφορες τεχνικές λεύκανσης, κατά καιρούς. Ποιες οι κύριες διαφορές τους και ποια προτιμάτε εσείς;
Η λεύκανση στο οδοντιατρείο μπορεί να γίνει είτε στην οδοντιατρική καρέκλα, σε μία συνεδρία, με τη χρήση πηγής φωτός (π.χ. laser), είτε στο σπίτι, με τη χρήση εξατομικευμένων ναρθήκων που έχουν κατασκευαστεί από τον οδοντίατρο, είτε με συνδυασμό και των δύο τεχνικών. Η κάθε τεχνική έχει τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τις ενδεδειγμένες εφαρμογές της. Σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. δυσχρωμίες από λήψη φαρμάκων), δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του χρώματος των δοντιών με οποιαδήποτε μέθοδο λεύκανσης, οπότε θα πρέπει να προταθούν άλλες τεχνικές κάλυψης των δυσχρωμικών δοντιών (π.χ. όψεις πορσελάνης). Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν καταφεύγουμε σε σκευάσματα λευκαντικά του εμπορίου (από φαρμακεία, telemarketing κ.λπ.), όπου εκτός από το ότι είναι αναποτελεσματικά, μπορούν να προκαλέσουν και μη αναστρέψιμες βλάβες στα δόντια και τα ούλα (ευαισθησίες, εγκαύματα κ.α.). Δική μας προτίμηση είναι ο συνδυασμός λεύκανσης τόσο στο ιατρείο όσο και στο σπίτι.

Oι όψεις πορσελάνης είναι αυτές που χαρίζουν τα τόσο λαμπερά τηλεοπτικά χαμόγελα που όλοι ζηλεύουμε;
Δυστυχώς, τα περισσότερα αξιοζήλευτα χαμόγελα δεν είναι φυσικά! Οι όψεις είναι λεπτές «φλούδες» πορσελάνης, πάχους 0,3-0,8 χιλ., που προσκολλώνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών και μπορούν να αλλάξουν το σχήμα και το χρώμα τους.

Απαιτούν ελάχιστο τρόχισμα των δοντιών και είναι η πλέον συντηρητική αποκατάσταση. Πρακτικά είναι άφθαρτες στον χρόνο, αναλλοίωτες και με χρωματική σταθερότητα. Απαιτούνται για την κατασκευή τους 3-4 επισκέψεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στη μελέτη και σχεδίαση του νέου χαμόγελου σε συνεργασία με τον ασθενή και την κατασκευή των προσωρινών όψεων, τις οποίες ο ασθενής φέρει στο στόμα του, ώστε να σκεφθεί καλύτερα τις προτιμήσεις του, ίσως και να συμβουλευτεί τον περίγυρό του, πριν αποφασίσει.

Τι θα προτείνατε σε κάποιον με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, που όμως θέλει μια ανανέωση στο χαμόγελό του;
Oι όψεις ρητίνης, σε συνδυασμό με λεύκανση, είναι μια πολύ καλή και οικονομική λύση. Πάνω στα υπάρχοντα δόντια χτίζονται και συγκολλούνται, συμπληρώνοντας τυχόν κενά, κατάγματα ή διορθώνοντας δυσχρωμίες από προϋπάρχοντα σφραγίσματα, απονευρώσεις κ.λπ., πολλές φορές χωρίς τη χρήση αναισθησίας. Η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία επίσκεψη, διάρκειας μιάμισης έως τριών ωρών. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής, πέρα από τον ελάχιστο χρόνο που απαιτεί, είναι ότι στοιχίζει σχεδόν το 1/3 της τιμής των όψεων πορσελάνης. Yπάρχουν και οι προκατασκευασμένες όψεις ρητίνης, με λίγο υψηλότερο κόστος. Αντενδείκνυνται βέβαια σε βαρείς καπνιστές, γιατί οι όψεις ρητίνης προσροφούν χρωστικές σε αντίθεση με τις όψεις πορσελάνης.

Μάρκος Ράλλης
Χειρουργός οδοντίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του The Dental Clinic Θεσσαλονίκης, Μετεκπαιδευθείς στο Eastman Dental Hospital of London
www.thedentalclinic.gr,  e-mail: info@thedentalclinic.gr

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρουργός οδοντίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του The Dental Clinic Θεσσαλονίκης, Μετεκπαιδευθείς στο Eastman Dental Hospital of London