Το να είσαι μπαμπάς στις μέρες μας δεν είναι εύκολο, καθώς αποδεικνύεται ότι η «δουλειά» απαιτεί μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών δεξιοτήτων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, που ανατέθηκε από την εταιρεία Braun πριν από τη Γιορτή του Πατέρα (19 Ιουνίου), διαπίστωσε ότι οι σύγχρονοι μπαμπάδες πρέπει να γνωρίζουν μια πληθώρα πληροφοριών και θεμάτων – ανάμεσά τους τη σωστή χρήση των social media αλλά και τους στίχους των επιτυχιών του top-10.

Αλλά το να έχει λογαριασμό στο Instagram, δεν είναι το μόνο που απαιτείται από έναν σύγχρονο μπαμπά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μπαμπάδες θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι στα «παραδοσιακά» πατρικά ταλέντα, όπως το φτιάξιμο του ποδηλάτου και η αναβάθμιση του υπολογιστή.

Επιπλέον, απαραίτητες δεξιότητες θεωρούνται το βραδινό τάισμα του μωρού, η μεταφορά του παιδιού από και προς το σχολείο και το πώς να κάνεις πλεξούδα τα μαλλιά. Ψηλά στις απαιτήσεις ήταν το να είναι σε θέση να μαγειρέψει βραδινό, να γνωρίζει πώς να συναρμολογεί έπιπλα τύπου IKEA, αλλά και να στήσει μια νέα κονσόλα παιχνιδιών.

Ο Zbyszek Kalenik της Braun δήλωσε τα αποτελέσματα: «Η πατρότητα σήμερα απαιτεί από τους μπαμπάδες να αντιμετωπίσουν όλα τα καθήκοντα και τις προκλήσεις ενός γονιού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κάποτε ήταν “καθήκοντα” της μητέρας». Το ένα τέταρτο των πατεράδων συμφωνούν ότι οι απαιτήσεις σήμερα γι’ αυτούς είναι πολύ πιο δύσκολες από ό,τι στο παρελθόν.

Από τους 1.200 πατέρες που συμμετείχαν στη μελέτη, οκτώ στους δέκα συμφώνησαν ότι οι σύγχρονοι μπαμπάδες πρέπει να έχουν σημαντικά περισσότερες δεξιότητες σε σύγκριση με τους δικούς τους, με τις τεχνολογικές γνώσεις να αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος τους.

Για τα δύο τρίτα των μπαμπάδων, το κόστος ζωής, τα παιχνίδια και τα χόμπι αύξησαν την πίεση που νιώθουν, ενώ περισσότεροι από τους μισούς πίστευαν ότι οι απαιτήσεις της κοινωνίας για την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή τους στην ανατροφή των παιδιών τους έχουν αυξηθεί.

Όμως οι νέες πιέσεις έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες: το 57% των συμμετεχόντων συμφώνησε ότι περνά περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του, σε σύγκριση με τους δικούς του πατέρες.