Ως  ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου ορίζεται η μερική ή πλήρης διακοπή της συνέχειας, ενός ή περισσότερων εκ των 4 τενόντων που σχηματίζουν την ανατομική αυτή δομή (υπερακάνθιος, υπακάνθιος,  υποπλάτιος, έλλασωνστρογγύλος)

Πώς συμβαίνει η ρήξη του στροφικού πετάλου;

  1. Εξαιτίας κάκωσης
    Μετά από πτώση
    Μετά από ανύψωση βαρέος αντικειμένου
    Μετά από τραυματικό εξάρθρημα ώμου.
  2. Ρήξη εξαιτίας εκφύλισης των τενόντων

Στην περίπτωση αυτή η ρήξη συμβαίνειως αποτέλεσμα μιας χρόνιας εκφυλιστικής διεργασίας όπως για παράδειγμα στα πλαίσια του Συνδρόμου Πρόσκρουσης του Ώμου.

Χαρακτηριστικά,  στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα στις πιο παχύσαρκες εξ αυτών, αυξάνεται η συχνότητα  ρήξης έως και τρεις φορές περισσότερο. Μάλιστα οι ρήξεις αυτές είναι ολικού πάχους και συχνά χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα.

Ποιοι είναι οι τύποι ρήξεων;
Ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης οι ρήξεις διακρίνονται σε:

-Μερικού πάχους

-Ολικού πάχους

-Μαζικές εκτεταμένες ρήξεις

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης;
Η λεπτομερής κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την ακτινογραφία, το υπερηχογράφημα και τη μαγνητική τομογραφία είναι απαραίτητα εργαλεία για την διάγνωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης του στροφικού πετάλου;
Οι μικρές, μερικού πάχους ρήξεις του στροφικού πετάλου μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να προκαλούν συμπτώματα για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μεγαλύτερου μεγέθους ρήξεις είναι συνήθως επώδυνες, ενώ συχνά συνοδεύονται και από περιορισμό στην κινητικότητα του άνω άκρου.

Ιδιαίτερα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ακόμα και μια μικρή ενόχληση στην περιοχή του ώμου, πρέπει να εξετάζεται το ταχύτερο από τον κατάλληλο ειδικό έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση.

Ο πόνος εντοπίζεται αρχικά στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου, συχνά όμως επεκτείνεται στην περιοχή της ωμοπλάτης και στους μυς του βραχίονα. Συνήθως σχετίζεται με τις κινήσεις του άνω άκρου μπορεί όμως να εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώνεται ελάττωση της δύναμης και πόνος κατά την ανύψωση του άνω άκρου υπό αντίσταση και σε κινήσεις στροφής.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των ρήξεων;
Στη διάθεση του Ορθοπαιδικού-Χειρουργού Ώμου υπάρχει η συντηρητική και η χειρουργική αγωγή.

Συντηρητική αγωγή
– Αναλγητική αγωγή με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

– Φυσιοθεραπεία και μυική ενδυνάμωση.

– Τροποποίηση των δραστηριοτήτων

 Χειρουργική αποκατάσταση της ρήξεως του στροφικού πετάλου
Ο Ορθοπαιδικός-Χειρουργός Ώμου έχει τη δυνατότητα με τη βοήθεια αρθροσκοπικών τεχνικών να επιδιορθώσει τη ρήξη και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του ώμου.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα των αρθροσκοπικών τεχνικών είναι ότι μπορούν να εκτιμήσουν το ακριβές μέγεθος της βλάβης, προκαλούν ελάχιστο τραύμα στους ιστούς και συνοδεύονται από σημαντικά χαμηλότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σχέση με τις ανοικτές τεχνικές.

Η χειρουργική αποκατάσταση μίας ολικού πάχους ρήξης του στροφικού πετάλου, δεν επιτρέπεται να καθυστερεί, διότι οι συνέπειες στην λειτουργικότητα του ώμου μετά από μια λανθασμένη αντιμετώπιση είναι συχνά μη αναστρέψιμες.

Παναγιώτης Πάντος (MD, MSc, PhD) 
Ορθοπεδικός Χειρουργός Ώμου και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Aναπληρωτής Διευθυντής (Leitender Oberarzt) στην Κλινική Χειρουργικής Ώμου Klinik Maingau vom Roten Kreuz στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, Υπεύθυνος του Τμήματος Χειρουργικής Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon, Οrthopedic and Spine Clinic.
www.osteon.grwww.elbowandshoulder.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ορθοπεδικός Χειρουργός Ώμου και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Aναπληρωτής Διευθυντής (Leitender Oberarzt) στην Κλινική Χειρουργικής Ώμου Klinik Maingau vom Roten Kreuz στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, Υπεύθυνος του Τμήματος Χειρουργικής Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon, Οrthopedic and Spine Clinic.