Οι γυναίκες που περιγράφουν τον εαυτό τους ως πρωινό τύπο είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε στοιχεία για πάνω από 32.000 γυναίκες και που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychiatric Research διαπίστωσε ότι εκείνες που είχαν φυσικά την τάση να ξυπνούν νωρίς, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για την ψυχική ασθένεια, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης στο φως της ημέρας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Νοσοκομείο Women στη Βοστώνη, εξέτασαν τους δεσμούς μεταξύ διαταραχών της διάθεσης και του χρονοτύπου, δηλ. πόσο νωρίς ή πόσο αργά ένα άτομο συγχρονίζεται στο 24ωρο. Αυτή η τάση τυπικά εκδηλώνεται σε μια κλίμακα, που κυμαίνεται από εκείνους που θέλουν να ξυπνούν και να κοιμούνται νωρίς, έως τα… νυχτοπούλια, που προτιμούν την αντίθετη ρουτίνα.

Το σε ποια πλευρά της κλίμακας εμπίπτει ο καθένας καθορίζεται εν μέρει από τη γενετική, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι οποίοι κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είναι πρωινοί τύποι έχουν 12 έως 27% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.

Η τετραετής μελέτη διεξήχθη με τη χρήση δεδομένων από 32.470 νοσηλεύτριες. Οι συμμετέχουσες είχαν ηλικία 55 ετών κατά μέσο όρο. Όταν άρχισε η ανάλυση, το 2009, καμία από αυτές δεν είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη. Την εποχή εκείνη, το 37% περιγράφουν τον εαυτό του ως πρωινό τύπο, 53% ως ενδιάμεσο και το 10% ως νυχτερινό. Μόλις τελείωσε η μελέτη, η ομάδα εντόπισε 2.581 περιπτώσεις κατάθλιψης, από τις οποίες 290 ήταν νυχτερινοί τύποι.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες ξυπνούσαν αργότερα είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη, ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η μοναχική ζωή και το κάπνισμα.

«Αυτό μας λέει ότι μπορεί να υπάρξει μια επίδραση του χρονοτύπου στον κίνδυνο κατάθλιψης που δεν καθοδηγείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Céline Vetter.

Ενώ τα ευρήματα δείχνουν ότι το μοτίβο ύπνου ενός ατόμου είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την κατάθλιψη, διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα νυχτοπούλια θα αναπτύξουν αναπόφευκτα την ασθένεια.