Σχεδόν οι μισές γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία μεταξύ 25 και 34 ετών δεν έχουν ευχάριστη σεξουαλική ζωή, σύμφωνα με έρευνα.

Περίπου 7.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 16 ετών στην Αγγλία απάντησαν στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του είδους που ξεκίνησε από το ΕΣΥ της χώρας για να χαράξει τη μελλοντική πολιτική για την αναπαραγωγική υγεία.

Η σεξουαλική ικανοποίηση φαίνεται να αυξάνεται με την ηλικία – λιγότερο από το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 55-64 ανέφεραν έλλειψη ευχάριστου σεξ τους τελευταίους 12 μήνες.

Η αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών συνολικά. Η διαχείριση οδυνηρών και βαριών περιόδων ήταν η τρίτη πιο κοινή ανησυχία που σχετιζόταν με την αναπαραγωγή, ενώ η απόλαυση της σεξουαλική ζωή ήταν η δεύτερη. Οι γυναικολογικές εξετάσεις βρισκόταν στο νούμερο τέσσερα και η δυσκολία να μείνει κάποια έγκυος ήταν η Πέμπτη κατά σειρά ανησυχία, ενώ τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ήταν έβδομα στη λίστα.

Διάφορα θέματα είχαν σχετικά μεγαλύτερη ή μικρότερη σημασία σε διαφορετικά στάδια της ζωής μιας γυναίκας. Οι γυναίκες που απάντησαν στην έρευνα ήταν ηλικίας 16 ετών και άνω και ζούσαν στην Αγγλία. Περίπου το 65% των γυναικών ανέφερε ότι έκαναν σεξ τον τελευταίο μήνα και ένα επιπλέον 12% είχε σεξουαλική επαφή τους τελευταίους τρεις μήνες.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων:

– Οι περισσότερες γυναίκες που ήταν σεξουαλικά ενεργές χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία μέθοδο αντισύλληψης

– Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που χρησιμοποιούν αυτήν την περίοδο αντισύλληψη δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το χάπι

– Τα προφυλακτικά ήταν επίσης μια δημοφιλής αλλά όχι απαραιτήτως τακτική επιλογή

– Το 12% των γυναικών ηλικίας 16 έως 24 ετών δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιούσε καμία μέθοδο αντισύλληψης τακτικά, σε σύγκριση με το 33% των γυναικών ηλικίας 35-44 ετών και το 45% ηλικίας 45 έως 54 ετών

Το ΕΣΥ της Αγγλίας εκπονεί ένα πενταετές σχέδιο δράσης για την προώθηση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών.