Αυτήν την εποχή του χρόνου, οι άνθρωποι ιδρώνουν – και όταν ιδρώνουν η κακοσμία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της. Όμως, πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν όντως μυρίζουμε άσχημα;

Κατανοήστε τη διαδικασία εξοικείωσης
Δεν μπορούμε να μυρίσουμε τη δική μας οσμή γιατί είμαστε συνηθισμένοι σε αυτήν. Ακριβώς όπως διαχωρίζουμε ένα συνεχές βουητό και σταματούμε να το ακούμε, παύουμε να καταγράφουμε τη μυρωδιά που βρίσκεται κάτω από τη μύτη μας. «Το σύστημα της όσφρησης προσαρμόζεται και συνηθίζει», εξηγεί ο Tim Jacob, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. «Ο εγκέφαλος αγνοεί αυτό που θεωρεί άσχετο. “Εδώ είναι μια μυρωδιά. Τι να κάνω; Α, δεν υπάρχει κίνδυνος. Την αγνοώ».

Να προσαρμόζεστε στις αλλαγές
Εάν η ζέστη κάνει την οσμή σας πιο έντονη -και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το  περιβάλλον του καλοκαιριού κάνει τις μυρωδιές περισσότερο ανιχνεύσιμες, παρά μεταβάλλει τις ίδιες τις μυρωδιές, λέει η Michelle Rudden της ερευνητικής ομάδας του Γιορκ- το οσφρητικό σας σύστημα θα πρέπει να ανιχνεύει την αλλαγή, επειδή «Θα αποκλίνει από τη συνηθισμένη», λέει ο George Dodd, διευθυντής επιστήμης και τεχνολογίας της Ακαδημίας Αρωμάτων.

Εκπαιδεύστε τη μύτη σας
Για να απενεργοποιήσετε τη διαδικασία εξοικείωσης, μπορείτε να «επαναφέρετε» τη μύτη σας. Ο Dodd λέει ότι τίποτα μερικές βαθιές αναπνοές καθαρού αέρα είναι αρκετές «ώστε το σύστημα να καθαρίσει και να αρχίσει και πάλι να εντοπίζει νέες μυρωδιές». Ο Chris Kelly, της Smell Training, συνεργάζεται με ανθρώπους που έχουν χάσει την αίσθηση της όσφρησης: «Πρέπει να ψάξετε για τη μυρωδιά», λέει. «Επαναλαμβανόμενες εισπνοές δημιουργούν ισχυρότερες νευρικές οδούς και κάνουν τη μυρωδιά πιο έντονη».

Προσέχετε τις οσμές σας
Κολλήστε τη μύτη σας στη μασχάλη σας, όπου η μυρωδιά είναι πιο συγκεντρωμένη και πιθανότατα να την εντοπίσετε, λέει ο Jacob. «Μυρίστε τα ρούχα σας» συμβουλεύει ο Dodd.

Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε υπερβολικά
Για όλους τους παραπάνω λόγους, “Εάν μπορείτε να μυρίσετε κάποιον στο μετρό, πιθανότατα δεν είστε εσείς», λέει ο Jacob.