Η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες μπορεί να βλάψει τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος τόσο πολύ, ώστε ο εγκέφαλος και το πεπτικό σύστημα να καταλήγουν εντελώς αποσυντονισμένα μεταξύ τους, λένε οι επιστήμονες.

Τρεις νυχτερινές βάρδιες στη σειρά είχαν μικρή επίδραση στο βασικό ρολόι του σώματος στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλά δημιούργησαν πλήρη αποσυντονισμό στη λειτουργία του εντέρου, ρίχνοντας τον φυσικό κύκλο έξω για 12 ολόκληρες ώρες.

Η ανακάλυψη υπογραμμίζει τη δραματική επίδραση που μπορούν να έχουν οι νυχτερινές βάρδιες στους φυσικούς ρυθμούς οργάνων και συστημάτων σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Οι εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ των ρολογιών του σώματος εξηγούν γιατί οι άνθρωποι που δουλεύουν νυχτερινές βάρδιες και εκείνοι με jet lag μπορεί να υποφέρουν από στομαχικούς πόνους και άλλα προβλήματα στο έντερο, προβλήματα που ξεπερνιούνται όταν το σώμα τους έχει χρόνο να προσαρμοστεί.

«Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν ταξιδεύουν σε διαφορετικές χρονιές ζώνες είναι η γαστρεντερική δυσφορία και αυτό συμβαίνει επειδή το έντερό τους χάνει τον συγχρονισμό του με το κεντρικό βιολογικό ρολόι τους», δήλωσε ο Hans Van Dongen, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ύπνου και Επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Για τη μελέτη, ο Van Dongen προσκάλεσε 14 υγιείς εθελοντές ηλικίας 22 έως 34 ετών στο εργαστήριο ύπνου του και τους χώρισε σε δύο ομάδες. Η πρώτη πέρασε τρεις μέρες σε μια προσομοιωμένη βάρδια ημέρας και μπορούσε να κοιμηθεί από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Η δεύτερη ομάδα παρέμεινε ξύπνια για τρεις διαδοχικές νύχτες και είχε τη δυνατότητα να κοιμηθεί μόνο από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Κατά τις επόμενες 24 ώρες, οι επιστήμονες έπαιρναν δείγμα από το αίμα των εθελοντών κάθε τρεις ώρες και το έστειλαν για ανάλυση. Εκεί, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα μελατονίνης και κορτιζόλης, τα οποία αυξάνονται και μειώνονται με βάση το κύριο ρολόι του σώματος, όπως και τα επίπεδα παραγόντων που συνδέονται με την πέψη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τρεις νυχτερινές βάρδιες στη σειρά αποσυντόνισαν το κύριο ρολόι του εγκεφάλου κατά περίπου δύο ώρες κατά μέσο όρο. Αλλά ο αντίκτυπος στο ρολόι του πεπτικού συστήματος ήταν μεγαλύτερος, με τις νυχτερινές βάρδιες να το αποσυντονίζουν κατά 12 ώρες.