Η καθαριότητα δοντιών και ούλων είναι βασική προϋπόθεση της στοματικής μας υγείας. Όταν όμως υπάρχουν δόντια στραβά ή συνωστισμένα, όπως παρατηρείται σε ποσοστό 50-55% από νεαρή ηλικία, ο καθαρισμός δυσκολεύει. Το αποτέλεσμα: επώδυνες τερηδόνες και ουλίτιδα. Αποστολή της Ορθοδοντικής είναι, διορθώνοντας την κακή θέση των δοντιών και των γνάθων, να προλάβει  παρόμοια προβλήματα.

Συχνά, συναντώ ασθενείς με μη θεραπευμένα ορθοδοντικά προβλήματα. Μεσήλικας είχε μικρός έναν κυνόδοντα μέσα στο κόκαλο· επειδή δεν έκανε θεραπεία, έχασε ένα κρίσιμο δόντι και ταλαιπωρείται ακόμα με γέφυρες και εμφυτεύματα. Γυναίκα με έντονη περιοδοντίτιδα είδε τα δόντια της να αλλάζουν θέση και να κινδυνεύουν να πέσουν από κινητικότητα. Ασθενείς έρχονται με έντονους πονοκεφάλους λόγω της κροταφογναθικής άρθρωσης, που επιβαρύνεται από τη λανθασμένη θέση των γνάθων αλλά διορθώνεται ορθοδοντικά. Η ορθοδοντική είναι χρήσιμη και για αισθητικούς λόγους, ακόμα κι αν το ιατρικό πρόβλημα είναι αμελητέο. Θυμάμαι γνωστή τηλεπαρουσιάστρια που με επισκέφτηκε στο ιατρείο: «χρειαζόταν» ένα τέλειο χαμόγελο λόγω δουλειάς.

Πώς όμως θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας ή εμείς έχουμε ορθοδοντικό πρόβλημα; Ένας παρατηρητικός γονιός βλέπει νωρίς στραβά δοντάκια ή μια ασύμμετρη γνάθο. Οι υποψίες του πρέπει να ελέγχονται με επίσκεψη σε ορθοδοντικό, καλό είναι στα επτά έτη αλλά και σε οποιαδήποτε ηλικία. Ποτέ δεν είναι αργά να διορθώσουμε μία ορθοδοντική ανωμαλία.

Καθώς τα προβλήματα μπορεί να αφορούν μόνο τα δόντια ή και τις γνάθους, η θεραπεία θα πρέπει να βελτιώσει τη θέση και των δύο, ώστε να πετύχουμε το άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Μία καλή θεραπεία είναι σαν μια «αναίμακτη» πλαστική χειρουργική. Γίνεται ευκολότερη όσο τα παιδιά έχουν σκελετική αύξηση, δηλαδή προ της εφηβείας. Μόνο τότε ο θεράπων μπορεί να καθοδηγήσει τη  αύξηση των δοντιών και του σκελετού προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η επιλογή ορθοδοντικού είναι σημαντική. Βεβαιωθείτε ότι είναι όντως ειδικός (κάτοχος της επίσημης άδειας άσκησης της Ορθοδοντικής ειδικότητας). Μπορείτε να βρείτε τον κατάλογο των ειδικών ορθοδοντικών  στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Επιπλέον,  στην Ευρώπη, υπάρχει το European Board of Orthodontists (https://www.eoseurope.org/ebo/ebo): τα μέλη του παρακολουθούν κάθε εξέλιξη της Ορθοδοντικής, υποβάλλονται σε δύσκολες εξετάσεις και κατέχουν, έτσι, έναν επιπλέον τίτλο Υψηλής Ποιότητας στην ειδικότητά τους.

Καθώς μια επιτυχής ορθοδοντική θεραπεία δοκιμάζεται μέσα στον χρόνο, συστάσεις από πρόσωπα της εμπιστοσύνης σας που υπήρξαν παλαιοί ασθενείς είναι σημαντικό κριτήριο. Εξίσου σημαντική είναι η καλή χημεία με τον γιατρό. Η κοντινή απόσταση του ιατρείου από το σπίτι σας είναι πλεονέκτημα, αλλά θα πρέπει να ισχύουν κυρίως τα δύο παραπάνω κριτήρια.

Σημαντική επίσης είναι η δαπάνη που ποικίλλει αναλόγως της διάρκειας και της βαρύτητας του περιστατικού. Μία απλή θεραπεία δεν επιτρέπεται να υπερκοστολογείται, αλλά μία βαριά θεραπεία που τιμολογείται χαμηλά εγείρει υποψίες. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί καλοί γιατροί, γεγονός που περιορίζει υπερτιμολογήσεις. Πάντα όμως θα πρέπει να αποφεύγετε παραπλανητικά χαμηλές προσφορές. Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες, εξάλλου, η ορθοδοντική εφαρμόζεται άπαξ και λύνει το πρόβλημα οριστικά.

Ένα είναι σίγουρο: η ενδεδειγμένη ορθοδοντική θεραπεία είναι το καλύτερο δώρο σε σας ή το παιδί σας. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη επένδυση που σας απαλλάσσει από μελλοντικά οδοντιατρικά – και άλλα – προβλήματα.

Κατερίνα Ζαρμπή Μαγείρου
Ειδική Ορθοδοντικός Παίδων και Ενηλίκων, Πτυχιούχος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Tuebingen, Γερμανία, Μέλος του European Board of Orthodontists
http://zarbi-orthodontist.gr/                email: zarbikat@gmail.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ειδική Ορθοδοντικός Παίδων και Ενηλίκων, Πτυχιούχος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Tuebingen, Γερμανία, Μέλος του European Board of Orthodontists