Η χρησιμοποίηση των βιολογικών παραγόντων για την αντιμετώπιση  των χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος αποτελεί σημείο καμπής στη φροντίδα των ορθοπεδικών ασθενών.

Η θεραπευτική αξιοποίηση φυσιολογικών παραγόντων του οργανισμού, σε συνδυασμό με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικά τεχνικών,  καθιστά τις θεραπείες αυτές, απόλυτα ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Η μεταμόσχευση χονδροκυττάρων και βλαστοκυττάρων (stemcells), όπως επίσης και η έγχυση αυξητικών-επουλωτικών παραγόντων που προέρχονται από αιμοπετάλια (PRP), αποτελούν μία άριστη επιλογή για την αντιμετώπιση πληθώρας ορθοπεδικών παθήσεων, όπως για παράδειγμα η αρθρίτιδα στα αρχικά της στάδια, οι χρόνιες φλεγμονές των τενόντων και οι εστιακές χόνδρινες βλάβες των αρθρώσεων.

Άνω άκρο
Όσον αφορά στο άνω άκρο, ιδιαίτερη είναι η σημασία της χρήσης των αυτόλογων παραγόντων σε περιπτώσεις συνδρόμων καταπόνησης όπως η έξω και έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν σημαντική βελτίωση στον πόνο και στην λειτουργικότητα του αγκώνα μετά από έγχυση αυξητικών-επουλωτικών παραγόντων που προέρχονται από αιμοπετάλια (PRP).

Η ευεργετική δράση της έγχυσης των παραγόντων αυτών είναι ανώτερη της αντίστοιχης έγχυσης στεροειδών τόσο στην αποτελεσματικότητα, όσο και στην διάρκεια βελτίωσης των συμπτωμάτων.

Επιπροσθέτως, σε επιλεγμένα περιστατικά αρθροσκοπικής αποκατάστασης ρήξης των τενόντων του στροφικού πετάλου,  η χρήση των αυξητικών παραγόντων από αιμοπετάλια (PRP) φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στην ένταση και την διάρκεια του μετεγχειρητικού πόνου.

Σπονδυλική στήλη
Η σπονδυλική στήλη δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν οι βιολογικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται εδώ και δυο δεκαετίες τώρα για την ευόδωση της σπονδυλοδεσίας, με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Πλέον, οι προσπάθειες εστιάζουν στην επιβράδυνση αλλά και στην αναστροφή της φθοράς των δίσκων και των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης ώστε να μην χρειαστεί ποτέ χειρουργική επέμβαση.

Γόνατο – Ισχίο
Στις αρθρώσεις του γόνατος και του ισχίου η χρήση των βιολογικών παραγόντων είναι ιδιαίτερα επιτυχής για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας στα αρχικά της στάδια, καθώς συμβάλουν σημαντικά στην ιστική ανάπλαση του χόνδρου και στην αναστολή της εκφυλιστικής δραστηριότητας. Επιπλέον, εξαιρετικά σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρουν κατά την επούλωση των κακώσεων τενόντων και συνδέσμων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της τενοντίτιδας του επιγονατιδικού τένοντα, καθώς επίσης και κατά την χειρουργική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Πόδι
Στην περιοχή του ποδιού οι βιολογικές θεραπείες εφαρμόζονται με επιτυχία κυρίως σε παθήσεις των τενόντων και συνδέσμων. Σε αρκετούς ασθενείς η έντονη ενασχόληση με τον αθλητισμό και τον χορό, σε συνδυασμό με την επιμονή σε συχνά ακατάλληλα παπούτσια δημιουργεί επώδυνα σύνδρομα υπέρχρησης.  Στόχος λοιπόν των θεραπευτικών εγχύσεων είναι συχνά ο ευάλωτος σε τενοντίτιδες Αχίλλειος τένοντας, η καταπονημένη πελματιαία απονεύρωση, αλλά και συμπιεσμένα ή διογκωμένα νεύρα της περιοχής, όπως στην περίπτωση του νευρώματος Morton.  Η εξατομίκευση του θεραπευτικού σχήματος στην κάθε περίπτωση παίζει μεγάλο ρόλο και στην επιτυχία της μεθόδου.

Η χρήση των βιολογικών παραγόντων πρέπει να γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων μηχανημάτων.

OSTEON Orthopedic & Spine Clinic
www.osteon.gr
Email: info@osteon.gr