Είμαστε για τα καλά μέσα στο καλοκαίρι και η αποτρίχωση της περιοχής του μπικίνι αποτελεί από τα πιο καυτά θέματα συζήτησης για τις γυναίκες.

Ενώ ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να απέχουν από τον καλλωπισμό της ηβικής τριχοφυΐας, οι έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των γυναικών (87%) την ακολουθεί, ειδικά το καλοκαίρι. Ωστόσο, με το 60% των γυναικών να αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία επιπλοκή υγείας ως άμεσο αποτέλεσμα της ηβικής αποτρίχωσης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες από την πρακτική, με το ξύρισμα να ξεχωρίζει ως η χειρότερη μέθοδος.

Η Δρ Vanessa Mackay, μαιευτήρας και γυναικολόγος στο Royal College of Obstetricians και Gynecologists, εξήγησε ότι το ηβικό τρίχωμα στην περιοχή του κόλπου μπορεί να είναι θεμελιώδες για τη διατήρηση της καλής γυναικείας υγιεινής: «Το ηβικό τρίχωμα προσφέρει έναν φυσικό φραγμό για να διατηρηθεί η περιοχή καθαρή, να μειωθεί η επαφή με ιούς και βακτήρια και να προστατευτεί η ευαίσθητη επιδερμίδα του αιδοίου», λέει.

«Ενώ προστατεύει από ασθένειες και δερματικά προβλήματα, το ηβικό τρίχωμα επίσης εμποδίζουν την είσοδο ξένων σωματιδίων, όπως η σκόνη και τα παθογόνα βακτήρια στο σώμα και βοηθά στον έλεγχο της υγρασίας της περιοχής, η οποία μειώνει τις πιθανότητες μολύνσεων από μύκητες».

Η αφαίρεση των ηβικών τριχών -μέσω ξυρίσματος ή αποτρίχωσης με κερί- μπορεί να ερεθίσει και να προκαλέσει φλεγμονή τους θύλακες των τριχών, αλλά και να δημιουργήσει μικροσκοπικές αμυχές. «Όταν αυτός ο ερεθισμός συνδυάζεται με το ζεστό, υγρό περιβάλλον των γεννητικών οργάνων, γίνεται ένα μέρος που ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες».

Το ηβικό τρίχωμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων συμβάλλει επίσης στην ελαχιστοποίηση της επαφής του δέρματος με το δέρμα κάποιου που μπορεί να έχει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και συνεπώς βοηθάει στην πρόληψη. Το ξύρισμα μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά δυσάρεστων ελαφρών τραυματισμών, όπως κοψίματα, ερυθρότητα, φουσκάλες και φαγούρα.