Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για τους Αμερικανούς που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα να σταματήσουν το… πλύσιμο και την επαναχρησιμοποίηση προφυλακτικών – επειδή όσο απίστευτο και να ακούγεται, υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν.

Σε ένα tweet που αναφέρεται σε γεγονότα και στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με τα προφυλακτικά και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, η αμερικανική υπηρεσία υγείας έγραψε: «Το λέμε γιατί οι άνθρωποι το κάνουν: Μην πλένετε ή ξαναχρησιμοποιείτε τα προφυλακτικά. Χρησιμοποιήστε ένα καινούριο πριν από κάθε σεξουαλική πράξη», συνέστησε το CDC.

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα προφυλακτικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) συμπεριλαμβανομένου του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας – του γνωστού HIV.

Ωστόσο, δεδομένου ότι λιγότερα από τα μισά από τα λύκεια των ΗΠΑ είχαν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του CDC για τη σεξουαλική παιδεία το 2015, η ανάγκη για μια τέτοια προειδοποίηση ίσως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Σύμφωνα με μια έκθεση υγείας που δημοσίευσε το CDC το 2017, μόνο το ένα τρίτο των Αμερικανών χρησιμοποιεί προφυλακτικά – και πολλοί μπορεί να το κάνουν εσφαλμένα.

Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sexual Health, ο καθηγητής Richard Crosby, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, δήλωσε ότι οι ερευνητές «υποτιμούσαν με συστηματικό τρόπο πόσο περίπλοκη μπορεί να είναι η χρήση προφυλακτικού», μετά την ανακάλυψη ότι 1,4 έως 3,3% των ερωτηθέντων είχε επαναχρησιμοποιήσει προφυλακτικό τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής συνάντησης.

Η επαναχρησιμοποίηση των ανδρικών προφυλακτικών έχει ως αποτέλεσμα να εξασθενεί το λατέξ από το οποίο είναι κατασκευασμένο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μικρά σχισίματα ή και σπάσιμο του προφυλακτικού, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και μετάδοσης ΣΜΝ.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ΣΜΝ στην Αμερική συνεχίζει να αυξάνεται, με περισσότερα από δύο εκατομμύρια κρούσματα χλαμυδίων, γονορροίας και σύφιλης να αναφέρονται το 2016, σύμφωνα με το CDC, η σωστή χρήση προφυλακτικού είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Για να είναι αποτελεσματική η χρήση προφυλακτικού, το CDC αναφέρει ότι ένα καινούριο προφυλακτικό πρέπει να χρησιμοποιείται «για κάθε πράξη κολπικού, πρωκτού και στοματικού σεξ σε όλη τη σεξουαλική πράξη (από την αρχή μέχρι το τέλος)».

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι τα προφυλακτικά δεν θα έπρεπε να αποθηκεύονται σε πορτοφόλια και ότι θα πρέπει να ελέγχουμε την  ημερομηνία λήξης τους.