Οι γονείς αρχίζουν να χάνουν τον έλεγχο των παιδιών τους όταν φτάνουν σε ηλικία 13 ετών, σύμφωνα με έρευνα.

Μετά από χρόνια που παρακολουθούν κάθε τους βήμα, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες αναρωτιούνται τι τρώνε τα βλαστάρια τους, τι κάνουν και ποιοι είναι οι φίλοι τους, περίπου όταν εκείνα ξεκινούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ξεκινούν να κάνουν τη δική τους πορεία στον κόσμο.

Τέσσερις στους δέκα ανησυχούν για το τι τρώει και πίνει το παιδί τους όταν δεν είναι μαζί τους, ενώ το 43% συχνά βρίσκει συσκευασίες γλυκών ή γρήγορου φαγητού που δεν τους επιτρέπουν στο δωμάτιό τους ή στην σχολική τους τσάντα. Το 39% δεν γνωρίζει πάντα με ποιους κάνει παρέα το παιδί του, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο πιθανό τον έλεγχο της διατροφής του.

Η μελέτη έδειξε ότι οι φόβοι του είναι δικαιολογημένοι, καθώς σχεδόν το 40% των γονέων πιστεύουν ότι τα παιδιά τους τρώνε περισσότερα πρόχειρα φαγητά, όπως κέικ, σοκολάτα και πατατάκια, από ό,τι εκείνοι στην ίδια ηλικία. Περισσότεροι από τους μισούς γονείς μαλώνουν με τα παιδιά τους που είναι στην εφηβεία για τη διατροφή τους, με τις διαφωνίες για περισσότερα φρούτα και λαχανικά να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Ένας εκπρόσωπος των βιταμινών Wellteen, που υποστήριξε την έρευνα, δήλωσε: «Με μια τεράστια ποικιλία από σνακ προς επιλογή, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί γονείς πιστεύουν ότι οι απόγονοί τους καταναλώνουν περισσότερο junk food από ό,τι οι ίδιοι στην ηλικία τους. Όταν τα παιδιά μας είναι μικρά, είναι εύκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουν, με ποιους είναι μαζί και τι τρώνε και πίνουν. Αλλά καθώς μεγαλώνουν και αρχίζουν να κάνουν πράγματα μόνα τους, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κρατάμε τον έλεγχο, ειδικά όταν πρόκειται για τη διατροφή τους».

Η μελέτη σε 2.000 γονείς εφήβων ηλικίας 13-18 ετών έδειξε ότι έξι στους δέκα αισθάνονται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο των παιδιών τους καθώς εκείνα γίνονται πιο ανεξάρτητα και ότι το 63% των γονέων ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους παίρνουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται για μια υγιεινή διατροφή.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μέσω του OnePoll.com, διαπίστωσε ότι το 12% των γονέων παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν πόσες σοκολάτες τρώνε τα παιδιά τους. Ένας στους δέκα δεν μπόρεσε να πει πόσα ποτήρια ανθρακούχων αναψυκτικών καταναλώνουν ενώ περισσότεροι από έναν στους 20 δεν είχαν ιδέα εάν τα παιδιά τους τρώνε τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει.

Προέκυψε επίσης ότι λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους έχει δοκιμάσει αλκοόλ – όταν στην πραγματικότητα το 44% των εφήβων ισχυρίζονται ότι τα είχαν κάνει. Σχεδόν ένας στους πέντε έφηβοι έχει καπνίσει, αν και μόνο το 16% των γονιών πιστεύει ότι το έχει κάνει το δικό τους παιδί.