Οι ειδικοί προειδοποιούν τις γυναίκες για τις αισθητικές επεμβάσεις για την ανάπλαση και τη σύσφιξη του κόλπου, καθώς υποστηρίζουν ότι ενέχουν σοβαρό κίνδυνο εγκαυμάτων, ουλών και επαναλαμβανόμενου πόνου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επεμβάσεων, ένας ειδικός καθετήρας εισάγεται στον κόλπο για να θερμαίνει με λέιζερ τον κολπικό ιστό. Αν και δεν είναι χειρουργική επέμβαση και μπορεί να γίνει ακόμη και σε μεσημεριανό διάλλειμα, δεν είναι απαραίτητα και ασφαλές.

Οι συσκευές λέιζερ έχουν εγκριθεί για χρήση στην καταστροφή προκαρκινικών κυττάρων στον τραχηλικό ή κολπικό ιστό, καθώς και σε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, αλλά δεν έχουν υποβληθεί σε εκτενείς δοκιμές για τέτοιου είδους θεραπείες αναζωογόνησης.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δηλώνει ότι θα αναλάβει δράση αν συνεχιστεί το παραπλανητικό μάρκετινγκ της «επικίνδυνης επέμβασης χωρίς αποδεδειγμένο όφελος»: Αναφέρει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κατασκευαστών ισχυρίζονται ότι η διαδικασία μπορεί να θεραπεύσει καταστάσεις και συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, την ακράτεια ούρων ή τη σεξουαλική λειτουργία.

«Αυτά τα προϊόντα έχουν σοβαρούς κινδύνους και δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίξουν τη χρήση τους για αυτούς τους σκοπούς. Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι ότι ίσως οι γυναίκες να παθαίνουν κακό», λέει η προειδοποίηση του FDA.

Ο Paul Banwell, σύμβουλος πλαστικής χειρουργικής και μέλος της Βρετανικής Ένωσης Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών, μοιράστηκε τις ανησυχίες του FDA: «Έχει υπάρξει μια εκθετική άνοδος του ενδιαφέροντος για την υγεία των γυναικών και τη σεξουαλική ευημερία και ενώ αυτό πρέπει να είναι ενθαρρυντικό, είναι ζωτικής σημασίας οι εκπαιδευτικές και θεραπευτικές πρωτοβουλίες να παρέχονται με ευαίσθητο τρόπο, χωρίς παραπλανητικό ή υπερβολικό μάρκετινγκ».

Η Δρ Vanessa Mackay, από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (RCOG), δήλωσε: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι μη χειρουργικές συσκευές “κολπικής αναζωογόνησης” είναι αποτελεσματικές στη βελτίωση του κολπικού μυϊκού τόνου ή στην αναμόρφωση του κολπικού ιστού. Αν κάποια γυναίκα ανησυχεί  για την εμφάνιση ή την αίσθηση του κόλπου της, θα πρέπει να μιλήσει με έναν επαγγελματία υγείας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο κόλπος κάθε γυναίκας είναι διαφορετικός: είναι εξίσου μοναδικός με τις ίδιες τις γυναίκες. Για την ενίσχυση των μυών γύρω από τον κόλπο, οι γυναίκες ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του μυϊκού τόνου και της ευαισθησίας κατά τη διάρκεια του σεξ».