Το όμορφο χαμόγελο είναι κάτι που όλοι θα θέλαμε να έχουμε. Ζώντας σε μια κοινωνία στην οποία έχει τεράστια σημασία η εμφάνιση, είναι σχεδόν κοινωνική επιταγή.

Πολλοί δεν έχουν επιχειρήσει να το αποκτήσουν, πιστεύοντας ότι η ηλικία τους δεν το επιτρέπει. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Σήμερα όλοι, σε κάθε ηλικία, μπορούν να αποκτήσουν ένα ωραίο χαμόγελο.

Η ορθοδοντική (ειδικότητα της οδοντιατρικής) είναι αυτή που θα το πραγματοποιήσει, και μάλιστα διατηρώντας ακέραια τα φυσικά δόντια, χωρίς τροχό, χωρίς προσθετική, απλά μετακινώντας τα με ήπιες δυνάμεις. Το πρόβλημα της αισθητικής, με τα σιδεράκια που φαίνονται, έχει πλέον λυθεί. Σήμερα υπάρχουν οι διαφανείς διορθωτικοί ορθοδοντικοί νάρθηκες, οι οποίοι δεν φαίνονται καθόλου. Ασκούν ήπιες δυνάμεις στα δόντια και τα μετακινούν προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Μία σειρά διαδοχικών ναρθήκων, φτιαγμένων ειδικά για το στόμα του ασθενούς, θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φυσικά οι διαφανείς νάρθηκες δεν ήρθαν για να καταργήσουν εντελώς τα κολλημένα σιδεράκια, αλλά για να διορθώσουν ήπιας και μέτριας βαρύτητας περιπτώσεις ενηλίκων.

Τα σταθερά σιδεράκια, κλασική αξία, είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για τα παιδιά και τους εφήβους και τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις ενηλίκων. Είναι αυτά που έχουν τις περισσότερες δυνατότητες. Υπάρχουν δύο είδη: τα μεταλλικά, που όλοι ξέρουμε, τα οποία μπορούν να δεχτούν και χρώματα πολλά και διάφορα, που αλλάζουν και δίνουν χαρά στα παιδιά, και τα λευκά, που είναι πολύ διακριτικά, σχεδόν δεν φαίνονται και τα χρησιμοποιούμε κυρίως σε ενήλικες.

Όσον αφορά τα παιδιά, η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των επτά ετών ή και νωρίτερα. Αν η θεραπεία ξεκινήσει νωρίς, η ορθοδοντική εκτός από το να ισιώσει τα δόντια, μπορεί να επηρεάσει την αύξηση και να μειώσει ή να διορθώσει εντελώς σκελετικά προβλήματα.

Εν κατακλείδι, ο ορθοδοντικός είναι αρμόδιος να αποφασίσει πότε πρέπει να αρχίσει μία ορθοδοντική θεραπεία και ποια τεχνική θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Το σίγουρο είναι πως τα πάντα διορθώνονται ή βελτιώνονται.

Αξίζει μία επίσκεψη στον ορθοδοντικό!

 

Ελένη Βύζη
Oρθοδοντικός, απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Ορθοδοντικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Mέλος της Αμερικανικής Ορθοδοντικής Εταιρείας (American Association of Orthodontics), της Εταιρείας Ορθοδοντικής και Γναθοπροσωπικής Μελέτης και Έρευνας (ΕΟΓΜΕ) και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον Πειραιά που ασκεί αποκλειστικά την ορθοδοντική.
www.orthodontikos-peiraias.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Oρθοδοντικός, απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Ορθοδοντικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Mέλος της Αμερικανικής Ορθοδοντικής Εταιρείας (American Association of Orthodontics), της Εταιρείας Ορθοδοντικής και Γναθοπροσωπικής Μελέτης και Έρευνας (ΕΟΓΜΕ) και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.