Είτε είναι κάποιος στην εφηβεία είτε είναι ενήλικας, η ακμή μπορεί να είναι εξουθενωτική: Μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αυτοεκτίμησης εκείνων που προσβάλλονται από την πάθηση του δέρματος, μειώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

Αλλά μια νέα έρευνα θα μπορούσε να προσφέρει ελπίδα στους πάσχοντες από ακμή: ένα εμβόλιο μπορεί να βρίσκεται σχετικά σύντομα στη διάθεσή μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο έχουν κάνει ένα μεγάλο άλμα, ανακαλύπτοντας ότι είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί η τοξίνη που εκκρίνεται από τα βακτήρια που εμπλέκονται στην ακμή με ένα συγκεκριμένο αντίσωμα. Διαπίστωσαν ότι αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ακμή.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το εμβόλιο θα είναι ένας τρόπος για να εμποδίσει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή, καταπολεμώντας την τοξίνη που προκαλεί φλεγμονή και ονομάζεται Christie-Atkins-Munch-Peterson (CAMP).

Στη μελέτη -που διεξήχθη σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα δέρματος -οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα μιας σειράς αντισωμάτων (πρωτεϊνών από το ανοσοποιητικό σύστημα) στην αντιμετώπιση του CAMP – και τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν πολλά υποσχόμενα.

«Μόλις επικυρωθεί από μια κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας, ο πιθανός αντίκτυπος των ευρημάτων μας θα είναι τεράστιος για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των ατόμων που πάσχουν από ακμή», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Chun-Ming Huang.

Η θεραπεία θα είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας, η οποία ουσιαστικά θα καταπολεμά την ακμή μέσα από τον οργανισμό, αντί να βασίζεται στα αντιβιοτικά, στις ορμονικές θεραπείες ή σε φάρμακα με σοβαρές παρενέργειες, που είναι οι πιο συχνές θεραπείες ακμής.

«Οι τρέχουσες επιλογές θεραπείας συχνά δεν είναι αποτελεσματικές ή ανεκτές για πολλούς από το 85% των εφήβων και τα πάνω από 40 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες που πάσχουν από την πάθηση», συμπλήρωσε ο Huang: «Νέες, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες είναι απολύτως αναγκαίες».

Το επόμενο βήμα είναι οι ερευνητές να πραγματοποιήσουν μια κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας σε ανθρώπους και να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες, αλλά τα τελευταία ευρήματα αναμφίβολα προσφέρουν ελπίδα σε πολύ κόσμο.