Νέες, εξειδικευμένες μέθοδοι θεραπεύουν τα προβλήματα του λάρυγγα και κάνουν τη φωνή σας να ακουστεί ξανά.

H φωνή και ο λόγος είναι από τους κυριότερους τρόπους επικοινωνίας και αποκαλύπτουν αρκετά στοιχεία της προσωπικότητάς µας. Το κύριο ανατομικό στοιχείο του λάρυγγα που παράγει τη φωνή είναι οι φωνητικές χορδές, και κάθε φλεγµονή του φάρυγγα ή του λάρυγγα µπορεί να τις επηρεάσει, αλλάζοντας και τη χροιά της φωνής µας. Το κάπνισµα, ο κλιµατισµός, η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, ακόµα και η έντονη οµιλία ή ο βήχας µπορεί να τις τραυµατίσουν.

Τα πιο συχνά προβλήµατα που προκύπτουν στις φωνητικές χορδές είναι οι πολύποδες, οι κύστεις, οι κάλοι, το οίδηµα Rienke, το κοκκίωµα και πιο σπάνια ο καρκίνος. Σήµερα, η διάγνωση της παθολογίας του λάρυγγα είναι πιο εύκολη και άµεση, χάρη στην ύπαρξη των ενδοσκοπίων. Τα εύκαµπτα ή άκαµπτα ενδοσκόπια, σε σύνδεση µε το monitor, µας δίνουν µια ξεκάθαρη εικόνα της βλάβης που υπάρχει. Η θεραπεία των προβληµάτων των χορδών είναι συνήθως συντηρητική, η οποία αν δεν αποδώσει, µπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέµβαση.

Το χειρουργείο µπορεί να γίνει είτε µε κλασικά εργαλεία είτε µε διάφορες µορφές laser, οι οποίες είναι πολύ πιο ατραυµατικές για τον ευαίσθητο βλεννογόνο των φωνητικών χορδών. Επίσης, πιο πρόσφατα, η Ροµποτική Χειρουργική εφαρµόζεται µε µεγάλη επιτυχία για τη θεραπεία αρχικών σταδίων καρκίνου του λάρυγγα. Η µετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς σε συνδυασµό µε σωστή διατροφή, αποφυγή καπνού και αλκοόλ, µειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής, είτε πρόκειται για καλοήθη είτε για κακοήθη βλάβη.

 

Ανατολή Παταρίδου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου ΠΑΙ∆Ο – ΩΡΛ, Επιστηµονική Συνεργάτιδα του Νοσοκοµείου Υγεία – Μητέρα
www.pataridou.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου - ΠΑΙΔΟ ΩΡΛ, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία - Μητέρα