Το να πείσετε ένα παιδί να κοιμηθεί σε μια λογική ώρα πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται. Υπάρχουν ωστόσο πολλές μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά να κοιμηθούν ευκολότερα.

  1. Πείτε όχι στις ηλεκτρονικές συσκευές

Ο αριθμός των νέων κάτω των 16 ετών που διαγιγνώσκονται με διαταραχές του ύπνου αυξήθηκε δραστικά τα τελευταία χρόνια. Ένας τρόπος με τον οποίο οι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση αυτού του προβλήματος είναι να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά δεν θα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές ακριβώς πριν από την ώρα για ύπνο.

«Παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι δελεαστικό να τους αφήσουμε να περάσουν κάποιο διάστημα μπροστά από την τηλεόραση ή το iPad, το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες αυτών των συσκευών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο, καθώς επηρεάζει τα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνη που προκαλεί ύπνο», λέει ο Neil Robinson, ειδικός ύπνου.

Ο φωτισμός στο υπνοδωμάτιο ενός παιδιού μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Σύμφωνα με τη Sarah Ockwell-Smith, συγγραφέα του The Gentle Sleep Book, θα ήταν φρόνιμο να αγοράσετε ένα νυχτερινό φως που έχει σχεδιαστεί επιστημονικά για να βοηθήσει τα παιδιά να κοιμηθούν.

  1. Ορίστε έναν αυστηρό πρόγραμμα για τον ύπνο

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν, αν πέφτουν διαφορετική ώρα για ύπνο κάθε βράδυ. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ορίσετε μια ώρα για ύπνο και μια ώρα για έγερση, ένα πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να ακολουθούν, εξηγεί ο Joy Richards, ειδικός ύπνου. «Πάντα λέω ότι η ρουτίνα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του τρόπου ζωής ενός παιδιού για να κοιμάται εύκολα», λέει.

Σύμφωνα με την Ockwell-Smith, ορισμένοι γονείς βάζουν τα παιδιά τους στο κρεβάτι νωρίτερα από ό,τι χρειάζονται. «Σε κάθε ηλικία, υπάρχει ένα αποδεκτό εύρος, όταν πρόκειται για το ποσό του απαραίτητου ύπνου», λέει. Η Ockwell-Smith συνιστά μεταξύ 9 και 16 ωρών ύπνου για τα μωρά, 8 έως 14 ώρες ύπνου για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, 7 έως 13 ώρες ύπνου για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών και έξι έως 12 ώρες ύπνου για τους εφήβους.

«Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τις πραγματικές βιολογικές ανάγκες ύπνου σε κάθε ηλικία και να βεβαιωθούν ότι δεν προσπαθούν να πείσουν το παιδί τους να κοιμάται για περισσότερο», λέει.

  1. Δημιουργήστε ένα ήσυχο περιβάλλον

Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε ένα γαλήνιο περιβάλλον για το παιδί σας είναι να το ενθαρρύνετε να χρησιμοποιεί τη φαντασία του προτού κοιμηθεί. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να το βοηθήσει να παρασυρθεί σε έναν γαλήνιο, ονειρικό ύπνο, όπως υποστηρίζει ο Dani Binnington, ειδικός οικογενειακής ευεξίας.

«Ρωτήστε το παιδί σας για τις αγαπημένες του γιορτές ή για το αγαπημένο σας μέρος, όταν είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι, τα φώτα είναι σβηστά και πρόκειται να φύγετε από το δωμάτιο», λέει. «Αυτό θα του θυμίσει ευτυχισμένες αναμνήσεις και θετικά συναισθήματα».

Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνει το παιδί σας δραστηριότητες που το ηρεμούν προτού πέσει στο κρεβάτι, όπως ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

  1. Να προσέχετε τι τρώνε

Δεν είναι σκόπιμο τα παιδιά να τρώνε σνακ με ζάχαρη λίγο πριν από τον ύπνο, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική αύξηση των ενεργειακών τους επιπέδων. Ωστόσο, τα τρόφιμα με ζάχαρη δεν είναι τα μόνα που θα πρέπει να αποφεύγονται: Σύμφωνα με τον Richards, υπάρχει κάποια αλήθεια στο μύθο ότι η κατανάλωση τυριού λίγο πριν από το κρεβάτι μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα όνειρα.

«Η κατανάλωση τυριού πριν από την ώρα του ύπνου αυξάνει την πιθανότητα να έχετε γενικά όνειρα, αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες να έχετε έναν εφιάλτη», λέει.

Ο Robinson συνιστά να επιτρέπεται στα παιδιά να τρώνε υγιεινά σνακ περίπου 45 λεπτά πριν από την ώρα για ύπνο, ώστε να μην πάνε στο κρεβάτι πεινασμένα.

  1. Ένα άνετο κρεβάτι είναι το κλειδί

Εάν το παιδί σας έχει συχνά προβλήματα με τον ύπνο τη νύχτα, τότε το κρεβάτι μπορεί να είναι πρόβλημα. Ο τύπος του στρώματος που χρειάζεται ένα παιδί για να επιτύχει έναν ξεκούραστο νυχτερινό ύπνο μπορεί να διαφέρει από τον τύπο που χρειάζεται ένας ενήλικας, όπως εξηγεί ο Phil Lawlor, ειδικός ύπνου. «Πολλοί ενήλικες απολαμβάνουν ένα στρώμα μαλακό ή μεσαίο. Ωστόσο, τα παιδιά γενικά χρειάζονται ένα πιο σκληρό στρώμα», λέει.