Η ακράτεια ούρων εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ένα ταμπού που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ποιότητα ζωής των γυναικών. Συγκεκριμένα, είναι μια πάθηση κατά την οποία παρατηρείται αθέμιτη απώλεια ούρων στην καθημερινότητα τους όπως όταν σηκώνουν βάρος, κατά τη γυμναστική, στη σεξουαλική επαφή ακόμα και όταν βήχουν ή γελάνε. Είναι ένα πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο τις γυναίκες στη περίοδο της εμμηνόπαυσης αλλά και ιδιαίτερα εκείνες που έχουν τεκνοποιήσει. Και στις δύο περιπτώσεις προκαλείται  λόγω χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων ή χαλάρωση του περινέου αντίστοιχα.

Υπάρχουν πολλά αιτία για την εμφάνιση της ακράτειας ούρων. Τα συχνότερα  είναι τα εξής:

  • Αδυναμία των μυών που κρατούν την ουροδόχο κύστη στη θέση της, μετά από την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό
  • Αδυναμία της ουροδόχου κύστης ή/ και των σφιγκτήρων μυών
  • Υπερδραστήριοι ή υποδραστήριοι μυς της ουροδόχου κύστης
  • Μείωση ορισμένων ορμονών, ειδικά των οιστρογόνων κυρίως λόγω εμμηνόπαυσης

Ενώ η θεραπευτική αντιμετώπιση έως τώρα ήταν αμιγώς  χειρουργική, με τα νέα  δεδομένα στις περιπτώσεις ελαφριάς και μέτριας εκδήλωσης της ακράτειας ούρων τη λύση δίνει η νέα επαναστατική θεραπεία  με τη χρήση του μηχανήματος ULTRA VERA, τεχνολογίας HIFU (High Intensity Focused Ultrasound), πιστοποιημένο από τον αυστηρό οργανισμό  USA FDA medical devices των ΗΠΑ, για θεραπείες χαλάρωσης κόλπου και ακράτειας, με μια επίσκεψη 30 λεπτών στο ιατρείο.

Το μηχάνημα υψηλής εστίασης  και έντασης HIFU αποτελεί υψηλή προηγμένη τεχνολογία  κατά την οποία η  ενέργεια μεταδίδεται  στο στοχευόμενο και  επιθυμητό βάθος χωρίς  να προκαλεί θερμική βλάβη στην επιφάνεια του δέρματος, όπως μπορούν να προκαλέσουν τα αντίστοιχα μηχανήματα Laser. Η μέγιστη θερμοκρασία που χρησιμοποιείται είναι 55°C επιδρώντας καλύτερα στην ανάπλαση του κόλπου συγκριτικά με τη χρήση Laser και RF.

Η θεραπεία αυτή είναι μια ανώδυνη και σύντομη διαδικασία 30 λεπτών που  πραγματοποιείται σε προγραμματισμένο ραντεβού στο ιατρείο, χωρίς τη χρήση αναισθησίας, χωρίς αιμορραγία, χωρίς προετοιμασία ή έντονο πόνο, προσφέροντας μεγάλη αποτελεσματικότητα και βελτιώνοντας τη ζωή πολλών γυναικών.

Παράλληλα, αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση, η απώλεια ημερών εργασίας αλλά και μειώνεται το κόστος.

Μετά το πέρας της θεραπείας, η γυναίκα μπορεί αμέσως να επιστρέψει στην εργασία της και στην καθημερινότητα της, απέχοντας μόνο από την ερωτική επαφή για 4 ημέρες, ενώ δεν χρειάζεται η χρήση αναλγητικών.

Σύμφωνα με μελέτες  το 70% των ασθενών έχουν ως αποτέλεσμα αποκατάσταση της ακράτειας ούρων, σε περίπτωση μέτριου βαθμού ακράτειας, καθώς και αυξημένη σεξουαλική ικανοποίηση μετά τη θεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία με τεχνολογία HIFU είναι εγκεκριμένη και απολύτως  ασφαλής θεραπεία κόλπου και ακράτειας από το διεθνή οργανισμό FDA.

Η θεραπεία στην Ελλάδα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμη στο ιατρείο μας.

Στέφανος Χανδακάς
Μαιευτήρας, γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός
www.drchandakas.gr

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

MD, MBA, PhD, μαιευτήρα-ενδοσκοπικό χειρουργό Αναπαραγωγής, τ. επιμελητής του Princess Royal University Hospital στο Λονδίνο, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Νοσοκομείου «Μητέρα»