Το να βάζεις τα παιδιά για ύπνο, να κάνεις τα εβδομαδιαία ψώνια για τρόφιμα και να αποφασίζεις το φαγητό της ημέρας, αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι παράγοντες άγχους των γονέων.

Μια μελέτη σε 2.000 μαμάδες και μπαμπάδες διαπίστωσε ότι οι καθημερινές ανησυχίες που κάνουν… κρόσσια τα νεύρα των γονιών σε σχέση με τα παιδιά τους περιλάμβαναν επίσης την ώρα του μπάνιου, το διάβασμα για το σχολείο και η προσπάθεια να κρατήσουν στο ελάχιστο τον χρόνο μπροστά σε συσκευές με οθόνη. Η επιστροφή από την εργασία εγκαίρως για να τους ευχηθούν καληνύχτα, τα σωστά τρόφιμα για τα παιδιά τους και η προσπάθεια να φύγουν στην ώρα τους από το σπίτι για κάθε είδους δραστηριότητες, επίσης εμφανίζονται στη λίστα με τους καθημερινούς παράγοντες άγχους των γονιών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο μέσος γονέας αισθάνεται έντονο άγχος έξι φορές την ημέρα και ότι η ηλικία των πέντε είναι εκείνη κατά την οποία οι υποχρεώσεις για τα παιδιά κορυφώνονται και γίνονται πιο απαιτητικές. Η έρευνα διεξήχθη από την BPme, μια νέα εφαρμογή της εταιρείας καυσίμων BP που επιτρέπει στους πελάτες να πληρώνουν τη βενζίνη τους χωρίς να χρειαστεί να βγαίνουν από το αυτοκίνητο στο βενζινάδικο.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης τις κάθε είδους σκανδαλιές που σκαρφίζονται τα παιδιά, όταν οι γονείς γυρνάνε την πλάτη τους έστω για λίγο – ανάμεσά τους, το να τρώνε γλυκά, να βάζουν μακιγιάζ και… τα παντελόνια στο κεφάλι τους! Εκτός από τη «συνηθισμένη» ζωγραφική στους τοίχους, κάποια προτιμούν επίσης να ζωγραφίζουν το χαλί, τους φίλους τους ή ακόμη και το σκύλο της οικογένειας.

Το ένα τέταρτο των παιδιών που έτρωγε σοκολάτα κατέληγε με περισσότερη στο πρόσωπο απ’ ό,τι στο στόμα του, ενώ κάποια άλλα παιδιά διασκέδασαν σε ασυνήθιστους χώρους, όπως το κρεβάτι του σκύλου, το πλυντήριο των πιάτων ή το καλάθι με τα άπλυτα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά ήταν η αιτία των περισσότερων καταστροφών και του άγχους στο σπίτι (46%), αλλά συνέχισαν τις χαοτικές τους συνήθειες στα καταστήματα (13%) και όταν πήγαιναν για φαγητό σε εστιατόρια (10%).

Το 82% των γονιών δήλωσε ότι τα παιδιά τους ήταν λίγο άτακτα όταν δεν τα πρόσεχαν, αλλά τα δύο τρίτα είχαν στιγμές κατά τις οποίες βρήκαν τις σκανδαλιές τους περισσότερο αστείες από εκνευριστικές.

Επίσης τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τώρα που έχουν παιδιά, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κάνουν κάποια πράγματα: Απλώς το να φύγουν από το σπίτι απαιτεί επιπλέον 12 λεπτά κάθε φορά, ενώ τα παιδιά να προσθέτουν 14 λεπτά στα ψώνια για τρόφιμα και 11 επιπλέον λεπτά στο πρωινό ντύσιμο.