Οι γυναίκες των οποίων o δείκτης του αριστερού χεριού και ο παράμεσος έχουν διαφορετικό μήκος, είναι πιο πιθανό να είναι λεσβίες, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα δάχτυλα 18 ζευγών πανομοιότυπων διδύμων γυναικών, όπου η μία ήταν ετεροφυλόφιλη και η άλλη γκέι. Κατά μέσο όρο, οι γκέι είχαν διαφορετικά μεγέθη δείκτη και παράμεσου –κάτι συνηθισμένο στους άνδρες- αλλά μόνο στο αριστερό τους χέρι.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έκθεση σε περισσότερη τεστοστερόνη όταν ήταν στη μήτρα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έσεξ.

Οι επιστήμονες μέτρησαν επίσης τα δάχτυλα 14 ζευγών πανομοιότυπων δίδυμων ανδρών, που ο ένας ήταν ετεροφυλόφιλος και ο άλλος ομοφυλόφιλος, αλλά δεν βρήκε καμία συσχέτιση.

Στις γυναίκες, συνήθως ο δείκτης και ο παράμεσος έχουν παρόμοιο μήκος, ενώ στους άνδρες υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εκτίθενται ως έμβρυα στην «ανδρική» ορμόνη, την τεστοστερόνη, όταν είναι στη μήτρα – αλλά κάποια έμβρυα μπορεί να εκτεθούν περισσότερο από άλλα, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Watts, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ, δήλωσε: «Επειδή τα πανομοιότυπα δίδυμα, που μοιράζονται το 100% των γονιδίων τους, μπορούν να διαφέρουν ως προς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες για αυτήν τους τη διαφοροποίηση. Η έρευνα δείχνει ότι η σεξουαλικότητα μας καθορίζεται στη μήτρα και εξαρτάται από την ποσότητα της αρσενικής ορμόνης στην οποία εκτιθέμαστε ή από τον τρόπο με τον οποίο τα επιμέρους μας όργανα αντιδρούν στην ορμόνη αυτή, με τα θηλυκά έμβρυα που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι να πιο πιθανό να γίνουν αμφιφυλόφιλες ή ομοφυλόφιλες ως γυναίκες».

«Λόγω της σχέσης μεταξύ των ορμονικών επιπέδων και της διαφοράς στα μήκη των δακτύλων, η εξέταση των χεριών κάποιας μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για τη σεξουαλικότητά της».

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behaviour.