Οι επιστήμονες λένε ότι έχουν βρει έναν τρόπο να κάνουν τα προφυλακτικά από λάτεξ να λιπαίνονται από μόνα τους και να γίνονται ολισθηρά με την επαφή, χάρη σε μια ειδική, ανθεκτική επίστρωση που θα διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της συνουσίας.

Η ερευνητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα κάνει τα προφυλακτικά πιο ελκυστικά στη χρήση και έτσι θα μειωθούν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) καθώς και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Χωρίς λίπανση, το σεξ μπορεί να είναι επώδυνο και τα προφυλακτικά μπορεί να σπάσουν. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα προφυλακτικά είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντισυλληπτικό μέτρο, αλλά η χρήση τους δεν αρέσει σε όλους.

Αρκετά έχουν εκ των προτέρων λιπαντικό για να διευκολυνθεί η χρήση τους, αλλά μερικές φορές αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να υπάρχει άνεση. Οι χρήστες μπορούν επίσης να προσθέσουν λιπαντικό, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι βολικό και να απαιτήσει τη διακοπή του σεξ.

Οι ερευνητές λένε ότι το προφυλακτικό που λιπαίνεται μόνο του, το οποίο γίνεται πραγματικά ολισθηρό όταν έλθει σε επαφή με σωματικά υγρά, θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα και θα μπορούσε να αντέξει μια σεξουαλική επαφή χωρίς να χάσει την ολισθηρότητά του, όπως αναφέρουν στο περιοδικό Royal Society Open Science.

Όταν δοκιμάστηκαν για σύγκριση, τα κανονικά προφυλακτικά που επικαλύφθηκαν με ένα υγρό λιπαντικό με βάση το νερό, ήταν πιο ολισθηρά αρχικά, αλλά έχασαν την ολισθηρότητά τους σταδιακά.

Μια ομάδα εθελοντών κλήθηκε επίσης να αγγίξει και να αξιολογήσει και τα δύο προφυλακτικά, όσον αφορά την ολισθηρότητα. Οι περισσότεροι από τους 33 άνδρες και γυναίκες έδωσαν μεγαλύτερο βαθμό στο προφυλακτικό που λιπαίνεται μόνο του.

Ο καθηγητής Mark Grinstaff, από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, δήλωσε: «Φαίνεται λίγο γλοιώδες, όταν το χειρίζεστε στεγνό, αλλά με την παρουσία νερού ή φυσικών υγρών γίνεται πραγματικά όπως πρέπει. Χρειάζεστε μόνο λίγο υγρό, για να ενεργοποιηθεί».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για να συγκριθεί το πόσο καλά λειτουργεί έναντι άλλων προφυλακτικών σε πραγματικές συνθήκες. Κλινικές δοκιμές με ζευγάρια θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο καθηγητής Grinstaff.