Τo να είμαστε υπέρβαροι ή λιποβαρείς θα μπορούσε να μας κοστίσει τέσσερα χρόνια από το προσδόκιμο ζωής μας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η έκθεση, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της, εξέτασε στοιχεία από περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο ανώτερο άκρο του υγειούς δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), από την ηλικία των 40 ετών και μετά, είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από ασθένεια.

Αλλά οι άνθρωποι που βρισκόταν πάνω ή κάτω από το υγιές εύρος του ΔΜΣ κινδύνευαν να έχουν μικρότερες ζωές.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος ενός ενήλικα με το τετράγωνο του ύψους του. Το υγιές εύρος του ΔΜΣ κυμαίνεται από 18,5 έως 24,9. Οι περισσότεροι γιατροί λένε ότι είναι η καλύτερη μέθοδος που έχουμε για να διαπιστώσουμε αν κάποιος είναι παχύσαρκος, επειδή είναι ακριβής και απλή στη μέτρηση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Diabetes and Endocrinology, έδειξε ότι το προσδόκιμο ζωής για τους παχύσαρκους άνδρες και τις γυναίκες ήταν 4,2 και 3,5 χρόνια μικρότερο αντίστοιχα, από ό,τι για τους ανθρώπους στο υγιές εύρος του ΔΜΣ. Η διαφορά για τους άνδρες και τις γυναίκες με χαμηλό βάρος ήταν 4,3 και 4,5 χρόνια, αντίστοιχα.

Ο ΔΜΣ συσχετίζεται με όλες τις αιτίες θανάτου, εκτός από δυτυχήματα που συνδέονται με τη μετακίνηση, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των αναπνευστικών παθήσεων.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι όσοι βρίσκονται στο υγιές εύρος του ΔΜΣ χαμηλότερο κίνδυνο νόσου, σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης Δρ Krishnan Bhaskaran: «Για τις περισσότερες αιτίες θανάτου διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα “βέλτιστο” επίπεδο ΔΜΣ, με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου τόσο κάτω όσο και πάνω από αυτό το επίπεδο. Σε τιμές ΔΜΣ κάτω των 21, παρατηρήσαμε περισσότερους θανάτους από τις περισσότερες αιτίες, σε σύγκριση με τα βέλτιστα επίπεδα ΔΜΣ. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να αποτελέσει δείκτη γενικευμένα κακής υγείας. Για τις περισσότερες αιτίες θανάτου, όσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά βάρους, τόσο μεγαλύτερη ήταν η σχέση που παρατηρήσαμε με τον κίνδυνο θνησιμότητας».

Μερικοί ειδικοί έχουν αμφισβητήσει εάν ο ΔΜΣ είναι ένας ακριβής τρόπος ανάλυσης της υγείας ενός ατόμου. Ωστόσο, η Δρ Katarina Kos, ανώτερη λέκτορας διαβήτη και  παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, πιστεύει πως είναι: «Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, ο ΔΜΣ είναι μια καλή μέθοδος». Η Δρ Kos πρόσθεσε ότι η έκθεση δεν περιείχε εκπλήξεις, αλλά πρόσθεσε ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι που μειώνουν τον ΔΜΣ τους μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη για την υγεία τους: «Γνωρίζουμε από τα δεδομένα πως η διατροφή χαμηλών θερμίδων και η απώλεια βάρους μπορούν να βελτιώσουν τον διαβήτη, για παράδειγμα», είπε.