Οι μητέρες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έναν χρόνο από τον τοκετό προτού μείνουν και πάλι έγκυες, για να μειώσουν τους κινδύνους για τις ίδιες και το μωρό τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αλλά οι ερευνητές λένε ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν 18 μήνες, όπως συνιστάται από τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα μικρά κενά μεταξύ δύο εγκυμοσύνων κρύβουν περισσότερους κινδύνους για πρόωρες γεννήσεις, μικρότερα μωρά και αυξημένες πιθανότητες βρεφικής και μητρικής θνησιμότητας.

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Dr Wendy Norman δήλωσε ότι «οι μητέρες έχουν για πρώτη φορά εξαιρετικές αποδείξεις για να υπολογίσουν τη χρονική απόσταση μεταξύ των παιδιών τους, ώστε να αποφύγουν ανεπιθύμητες επιπλοκές», ανέφερε.

Η μελέτη έγινε σε περίπου 150.000 γεννήσεις στον Καναδά, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας  και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι 12 έως 18 μήνες ήταν η ιδανική χρονική περίοδος μεταξύ τοκετού και νέας εγκυμοσύνης. Οι τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν ως ιδανικό διάστημα τους 24 μήνες και σίγουρα όχι μικρότερο από 18 μήνες.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης:

-Η εγκυμοσύνη σε λιγότερο από 12 μήνες από τον τοκετό σχετίζεται με κινδύνους για γυναίκες όλων των ηλικιών

– Υπήρχαν κίνδυνοι για το βρέφος βρέθηκαν για τις γυναίκες όλων των ηλικιών, αλλά ήταν μεγαλύτεροι για τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 34 ετών

– Οι γυναίκες άνω των 35 ετών που συνέλαβαν ξανά έξι μήνες μετά τον τοκετό εμφάνισαν κίνδυνο μητρικής θνησιμότητας ή βλάβης 1,2% (12 περιπτώσεις ανά 1.000 εγκυμοσύνες)

– Η αναμονή 18 μηνών μεταξύ τοκετού και νέας εγκυμοσύνης μείωσε τον κίνδυνο στο 0,5% (πέντε περιπτώσεις ανά 1.000)

– Οι μικρότερες γυναίκες που έμειναν έγκυες έξι μήνες μετά από τον τοκετό είχαν κίνδυνο πρόωρου τοκετού 8,5% (85 περιπτώσεις ανά 1.000)

– Αυτό το ποσοστό έπεσε στο 3,7% (37 ανά 1.000) όταν μεσολαβούσαν 18 μήνες εγκυμοσύνων

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Δρ Laura Schummers, δήλωσε: «Η μελέτη μας διαπίστωσε αυξημένους κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος, όταν οι εγκυμοσύνες βρίσκονται σε μικρή απόσταση χρονικά απόσταση, για τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς τείνουν να μειώνουν το διάστημα ανάμεσα στις εγκυμοσύνες τους και συχνά το κάνουν εσκεμμένα».