Το χειρότερο πράγμα όταν αρπάζουμε ένα κρύωμα το χειμώνα δεν είναι το ότι πρέπει να σκουπίζουμε συνεχώς τη μύτη μας που τρέχει αδιάκοπα. Όχι, το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα από όλα είναι ένας επώδυνος πονόλαιμος που μας δυσκολεύει να καταπιούμε, να φάμε ή ακόμη και να μας πάρει ο ύπνος.

Το ξύπνημα με ερεθισμένο λαιμό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι κάποιος ιός του κρυολογήματος έχει διεισδύσει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ο λόγος για τον οποίο αρχίζετε να αισθάνεστε αυτήν την ενόχληση είναι επειδή οι συγκεκριμένοι ιοί προκαλούν φλεγμονή στο σώμα, ιδιαίτερα στις αμυγδαλές ή στην επένδυση του λαιμού. Η αίσθηση καψίματος θα πρέπει να περάσει μετά από μερικές ημέρες, αλλά εν τω μεταξύ, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να νιώσετε καλύτερα.

Ιδού οι καλύτερες θεραπείες που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι σας:

  1. Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι

Όχι μόνο είναι νόστιμο στις δίπλες ή απλώς στο ψωμί, αλλά το μέλι εδώ και πολύ καιρό αναγνωρίζεται ως ένα φυσικό θεραπευτικό μέσο στην παραδοσιακή ιατρική, χάρη στις αντιβακτηριακές του ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Το μέλι έχει επίσης μαλακτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι αφήνει μια μαλακή επίστρωση στο εσωτερικό του λαιμού που μειώνει τον ερεθισμό και βοηθάει να καταπιείτε ευκολότερα.

  1. Γαργάρες με αλατόνερό

Δεν είναι πιθανώς η πιο ελκυστική ιδέα, αλλά η συσσώρευση αλμυρού νερού στο λαιμό σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οδυνηρού πρήξιμο των ιστών και να σκοτώσει ανεπιθύμητα βακτήρια. Για να κάνετε το διάλυμα, ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και κάνετε γαργάρες για ένα-δυο λεπτά, προσέχοντας να μην το καταπιείτε.

  1. Πιείτε χαμομήλι

Όχι μόνο είναι καλό για να καταπραΰνει ένα αναστατωμένο στομάχι, αλλά μελέτες έχουν βρει ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του χαμομηλιού μπορεί να έχουν καταπραϋντική επίδραση όταν αρχίσετε να αισθάνεστε τις πρώτες ενοχλήσεις στον φάρυγγα. Επίσης δεν έχει καφεΐνη, που σημαίνει ότι μπορείτε να το πιείτε ακριβώς προτού πέσετε στο κρεβάτι χωρίς να διαταράξει τον ύπνο τους. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μέλι για επιπλέον θεραπευτική δράση.

  1. Στύψτε λίγο λεμόνι σε ζεστό νερό

Μερικοί άνθρωποι πίνουν ζεστό νερό με λεμόνι, με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση νεανικής επιδερμίδας, αλλά το συγκεκριμένο ρόφημα θα μπορούσε επίσης να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Χάρη στις αντιβακτηριακές και αντι-ιικές τους δυνάμεις και την ικανότητά τους να ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό, τα εσπεριδοειδή δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον στο λαιμό, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους ιούς και τα βακτηρίδια το να αναπαράγονται. Τα λεμόνια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, τα οποία μερικές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων.