Το απαλό χάιδεμα ενός μωρού μειώνει τη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκέφαλου του που συνδέεται με επώδυνες εμπειρίες, σύμφωνα με μελέτη.

Η μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, παρακολούθησε την εγκεφαλική δραστηριότητα 32 μωρών ενώ τους έπαιρναν αίμα για εξετάσεις. Τα μισά τα χάιδευαν οι γονείς τους και έδειξαν 40% λιγότερη δραστηριότητα στο κέντρο πόνου του εγκέφαλου τους.

Η επικεφαλής συγγραφέας Rebeccah Slater δήλωσε: «Η αφή φαίνεται να έχει αναλγητικό δράση χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών των φαρμάκων». Η μελέτη διαπίστωσε ότι η βέλτιστη ταχύτητα χαϊδέματος για τη μέγιστη μείωση του πόνου ήταν περίπου τρία εκατοστά ανά δευτερόλεπτο. «Οι γονείς, σχεδόν διαισθητικά, συνήθως χαϊδεύουν τα μωρά τους με αυτήν τη βέλτιστη ταχύτητα», δήλωσε η Δρ Slater.

«Εάν κατανοήσουμε καλύτερα τη νευροβιολογική βάση τεχνικών όπως το χάιδεμα των μωρών, μπορούμε να βελτιώσουμε τις συμβουλές που δίνουμε στους γονείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ανακουφίζουν τα μωρά τους, όταν εκείνα πονούν».

Αυτή η ταχύτητα χαϊδέματος ενεργοποιεί ένα είδος αισθητήριων νευρώνων στο δέρμα, που ονομάζονται C απτικές ίνες και που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο στους ενήλικες. Αλλά δεν ήταν σαφές εάν τα μωρά είχαν εκ γενετής την ίδια αντίδραση ή αν αναπτυσσόταν με την πάροδο του χρόνου.

«Η έρευνά μας παρέχει ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι οι C απτικές ίνες μπορούν να ενεργοποιηθούν και στα μωρά και ότι η αργή, ήπια επαφή μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των βρεφών», δήλωσε η Δρ Slater.

Επίσης δήλωσε ότι η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Current Biology, θα μπορούσε να εξηγήσει ανεκδοτολογικά στοιχεία σχετικά με την καταπραϋντική δύναμη πρακτικών που βασίζονται στην αφή. «Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η επαφή μπορεί να αυξήσει τη σύνδεση με τον γονιό, να μειώσει το άγχος τόσο για τους γονείς όσο και για το μωρό και να μειώσει τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο σε πρόωρα μωρά», συμπλήρωσε η Slater.