Με το χειμώνα και το κύμα κακοκαιρίας στα φόρτε τους, τα κρυολογήματα δίνουν και παίρνουν. Καθώς η φαγούρα στο πίσω μέρος του λαιμού σας αποτελεί το δυσοίωνο προοίμιο της επικείμενης αδιαθεσίας, ακολουθεί ένας οδηγός για να αντιμετωπίσετε το κοινό κρυολόγημα εν τη γενέσει του.

Αν και δεν υπάρχει μια άμεση θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, υπάρχουν ορισμένα τακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, ώστε να απαλύνετε τα συμπτώματα και να μειώσετε τη διάρκειά τους.

Προσέξτε τι τρώτε και πίνετε
Οι διατροφικές σας επιλογές μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακάμψετε από το κρυολόγημα. Το νερό, οι χυμοί και οι σούπες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης και στην αποφυγή της αφυδάτωσης. Μπορείτε να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει το κρυολόγημα αυξάνοντας την πρόσληψη υγρών, βιταμίνης C και ψευδαργύρου. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πολλά πράσινα λαχανικά, φρούτα και μη συμπυκνωμένο χυμό φρούτων θα βοηθήσει. Αντιθέτως, τα αλκοολούχα ποτά, ο καφές και τα ανθρακούχα αναψυκτικά μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο αφυδατωμένοι.

Ξεκουραστείτε
Εάν αγωνίζεστε να αναπνεύσετε εξαιτίας του κρυολογήματός σας, τότε δεν θα πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας περισσότερο από ό,τι είναι απαραίτητο. Η έλλειψη ανάπαυσης θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάρρωση με πολύ πιο αργό ρυθμό – για να μην αναφέρουμε ότι πηγαίνοντας στη δουλειά θέτετε περισσότερα άτομα σε κίνδυνο να μολυνθούν από εσάς. Περισσότερος ύπνος και λιγότερο στρες βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντιμετωπίστε τον πονόλαιμο
Οι ειδικές καραμέλες με αντιβιοτική δράση μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πονόλαιμου, ενώ παράλληλα εμποδίζουν το κρυολόγημα να επιδεινωθεί. Οι γαργάρες με αλατόνερο βοηθούν επίσης στο να μαλακώσει ο λαιμός, όπως και το χαμομήλι.

Γυμναστείτε
Το να κάνετε κάποια μορφή άσκησης, όταν βιώνετε ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, μπορεί να αποδειχθεί επωφελής. Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν κάποιος έχει κρυολόγημα, είναι γενικά ασφαλές να ασκείται: Μερικοί από τους συμμετέχοντες σε μια μελέτη δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν καλύτερα μετά την άσκηση, παρά το κρυολόγημά τους, αν και αυτό δεν τους βοήθησε να γίνουν πιο γρήγορα καλά. Η άσκηση ενώ έχετε κρυολόγημα είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσει επιπλοκές, αν δεν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα. Ωστόσο, εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας όπως άσθμα ή καρδιακές παθήσεις, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ξεπεράστε το μπούκωμα
Ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να φυσάτε τη μύτη σας όσο το δυνατόν συχνότερα, καθώς αναπτύσσεται το κρυολόγημά σας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη πιο ερεθισμένη βλεννογόνο μεμβράνη. Το συνεχές φύσημα της μύτης δεν είναι καλή ιδέα, καθώς μπορεί να ερεθίσει το εσωτερικό της μύτης σας και να καταστρέψει την επένδυση της μύτης και των ιγμορείων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και ενδεχομένως να σας κάνει πιο επιρρεπείς στην ιγμορίτιδα. Αντ’ αυτού, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι φυσιολογικού ορού προτού φυσήξετε τη μύτη σας: Αυτό θα μαλακώσει τη βλέννα και θα κάνει τη μύτη σας να αισθάνεται λιγότερο βουλωμένη.