Δύο γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία μολύνθηκαν από υπερανθεκτική στα αντιβιοτικά γονόρροια, προκαλώντας βαθιά ανησυχία στους γιατρούς σεξουαλικής υγείας.

Ένας «προορισμός για πάρτι» στην Ευρώπη βρίσκεται στο μικροσκόπιο της έρευνας και οι υπεύθυνοι υγείας προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους επόμενους σεξουαλικούς συντρόφους των δύο γυναικών. Ευτυχώς, και οι δύο γυναίκες έχουν θεραπευθεί από τις λοιμώξεις τους, οι οποίες ήταν ανθεκτικές στην κύρια θεραπεία.

Μία από τις γυναίκες φαίνεται ότι μολύνθηκε στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η άλλη μάλλον μολύνθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η δική της περίπτωση φαίνεται να έχει επίσης σύνδεση με την Ευρώπη.

Ο Δρ Nick Phin, από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε ότι θα ήταν «άδικο» να πούμε ότι η υπερανθεκτική στα αντιβιοτικά γονόρροια κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις «μεταφέρουν πραγματικά το μήνυμα ότι αυτά τα βακτήρια θα εξαπλωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η γονόρροια προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Η λοίμωξη μεταδίδεται με κολπικό, στοματικό και πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλάξεις. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μια παχιά πράσινη ή κίτρινη έκκριση από τα σεξουαλικά όργανα, πόνο κατά την ούρηση και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Ωστόσο, οι κολπικές και ορθικές λοιμώξεις συχνά δεν έχουν συμπτώματα.

Δεν υπάρχει προσωπική σύνδεση ή κοινοί σεξουαλικοί σύντροφοι που να έχουν διαπιστωθεί και που να συνδέουν τις δύο γυναίκες. Αλλά και οι δύο μολύνθηκαν με μια μορφή της γονόρροιας που ήταν ανθεκτική στα αντιβιοτικά πρώτης επιλογής.

Ο Δρ Phin δήλωσε: «Προσπαθήσαμε να παρακολουθήσουμε τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο – ειδικά αν οι ασθενείς δεν έχουν λεπτομέρειες για τα στοιχεία τους. Είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, αυτές είναι σίγουρα οι δύο πρώτες που έχουμε εντοπίσει»

Το βακτήριο Neisseria gonorrhea έχει αναπτύξει γρήγορα αντίσταση στα νέα αντιβιοτικά. Έχουν υπάρξει αυξανόμενα επίπεδα υπερανθεκτικής γονόρροιας σε όλο τον κόσμο με παρόμοια περιστατικά στην Ιαπωνία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Ο Δρ Olwen Williams, πρόεδρος της βρετανικής ένωσης για τη σεξουαλική υγεία και τον ιό HIV, δήλωσε: «Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι από αυτές τις νέες εξελίξεις». Ο Paddy Horner, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε: «Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες και εάν θα εμφανιστούν περισσότερες περιπτώσεις, αλλά ήταν μόνο θέμα χρόνου να φτάσει στη Μεγάλη Βρετανία».