Το ότι έκαναν σεξ πολύ νωρίς είναι αυτό που μετανιώνουν περισσότερο οι νέοι σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή, σύμφωνα με μια έρευνα για τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών και το ένα τέταρτο των ανδρών στην εφηβεία και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 20 παραδέχτηκε ότι δεν ήταν «η κατάλληλη στιγμή» όταν έκαναν για πρώτη φορά σεξ.

Η τελευταία ανάλυση της βρετανικής Εθνικής Έρευνας για το Σεξ και τον Τρόπο Ζωής αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι έτοιμοι ακόμη και στην ηλικία των 16 ετών.

Η έρευνα NATSAL, που διεξάγεται κάθε δεκαετία περίπου, δίνει μια λεπτομερή εικόνα της σεξουαλικής συμπεριφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για αυτήν την τελευταία της μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Sexual & Reproductive Health, οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εξέτασαν τις απαντήσεις περίπου 3.000 νέων που συμμετείχαν στην έρευνα μεταξύ 2010 και 2012.

Οι απαντήσεις έδειξαν ότι σχεδόν το 40% των νέων γυναικών και το 26% των νεαρών ανδρών δεν αισθάνονταν ότι η πρώτη σεξουαλική τους εμπειρία είχε συμβεί «την κατάλληλη στιγμή». Όταν ρωτήθηκαν περαιτέρω, οι περισσότεροι είπαν ότι ήθελαν να είχαν περιμένει περισσότερο για να χάσουν την παρθενία τους. Λίγοι δήλωσαν ότι θα έπρεπε να το είχαν κάνει νωρίτερα.

Οι περισσότεροι έκαναν σεξ πριν από τα 18 -οι μισοί εκ των οποίων πριν από τα 17- ενώ το ένα τρίτο ολοκλήρωσε τις σεξουαλικές του σχέσεις προτού κλείσει τα 16.

Η έρευνα εξέτασε επίσης τη σεξουαλική ικανότητα ή ετοιμότητα – δηλαδή, αν ένα άτομο μπορεί να λάβει ενημερωμένη απόφαση για το αν θα κάνει σεξ για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, έπρεπε να είναι αρκετά νηφάλιοι για να έχουν συναινέσει και δεν θα έπρεπε να ενεργούν υπό την πίεση των συνομηλίκων τους. Περίπου οι μισές από τις νέες γυναίκες και οι τέσσερις από τους δέκα νεαρούς άνδρες που απάντησαν, δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια.

Επίσης, σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους δέκα άνδρες δήλωσαν ότι δεν ήταν εξίσου πρόθυμοι με τον σύντροφό τους να κάνουν σεξ εκείνη την εποχή, υποδεικνύοντας ότι κάποιοι ένιωθαν πιεσμένοι να προχωρήσουν.

Η ιδρύτρια της έρευνας NATSAL, καθηγήτρια Kaye Wellings, δήλωσε ότι η ηλικία της νόμιμης συγκατάθεσης για σεξουαλική επαφή, τα 16 χρόνια, δεν είναι ένας δείκτης ότι κάποιος είναι σίγουρα έτοιμος να γίνει σεξουαλικά ενεργός: «Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός – κάποιοι στα 15 τους μπορεί να είναι έτοιμοι, ενώ κάποιοι 18άχρονοι να μην είναι».

Η συνάδελφός της Δρ Μelissa Palmer δήλωσε: «Τα ευρήματά μας φαίνεται να υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι νέες γυναίκες είναι πιθανότερο να δέχονται πίεση από τους συντρόφους τους για να κάνουν σεξ. Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας έδωσαν κάποια θετικά αποτελέσματα, όπως ότι σχεδόν εννέα στους δέκα νέους χρησιμοποιούν μια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης την πρώτη τους φορά, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η ευρύτερη ευημερία των νέων προστατεύεται όταν γίνονται σεξουαλικά ενεργοί».