Οι γονείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν για τους κινδύνους που διατρέχουν οι έφηβοι από τη χρήση κάνναβης, προειδοποιούν ειδικοί: Ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά δήλωσαν ότι έχουν βρει «ισχυρές» ενδείξεις ότι η χρήση της στην εφηβεία αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης κατά την ενηλικίωση κατά 37%.

Οι ερευνητές -από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ- δήλωσαν ότι η χρήση κάνναβης στους νέους είναι ένα «σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας», δεδομένου ότι η κάνναβη που διατίθεται σήμερα είναι πολύ ισχυρότερη από ό,τι παλιότερα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, καθηγητής Andrea Cipriani, παραδέχτηκε ότι ορισμένοι γονείς είχαν μια χαλαρή στάση απέναντι στην ουσία, αλλά πρόσθεσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν σαφή: «Αυτές είναι σημαντικές πληροφορίες για τους γονείς και τους εφήβους. Ο κίνδυνος είναι μέτριος, αλλά μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο πραγματικός κίνδυνος έχει ποσοτικοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 11 προηγούμενες μελέτες, καλύπτοντας περισσότερους από 23.000 νέους, όπως αναφέρουν στο περιοδικό JAMA Psychiatry. Οι νέοι που είχαν ήδη παρουσιάσει σημάδια κατάθλιψης ή είχαν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης αποκλείστηκαν.

Διαπιστώθηκε ότι η χρήση κάνναβης πριν από την ηλικία των 18 ετών αύξησε την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει κατάθλιψη σε νεαρή ηλικία -δηλαδή πριν από τα 35- κατά 37%.

Η μελέτη εξέτασε επίσης εάν υπήρξε σχέση με το άγχους και τις απόπειρες αυτοκτονίας. Υπήρξε κάποιος αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης άγχους σε νεαρή ηλικία, αλλά δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντικός. Ωστόσο, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν κάνναβη στα εφηβικά τους χρόνια ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να προσπαθήσουν να αυτοκτονήσουν – παρόλο που τα δεδομένα για την τάση αυτή δεν θεωρήθηκαν αρκετά ισχυρά, για να καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η χρήση κάνναβης ήταν αυτή που προκάλεσε την κατάθλιψη – αυτό που φάνηκε από τη μελέτη είναι μια ισχυρή σύνδεση, λόγω των στατιστικών στοιχείων που αποκαλύφθηκαν, αλλά και τη γνωστή επίδραση της κάνναβης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι ψυχοδραστικές ουσίες της κάνναβης επηρεάζουν τα μέρη του εγκεφάλου που διέπουν την ορθολογική και συναισθηματική σκέψη, καθώς και τα επίπεδα σεροτονίνης που επηρεάζουν τη διάθεση.