Μια ριζική θεραπεία του Πάρκινσον που χορηγεί το φάρμακο κατευθείαν στον εγκέφαλο έχει δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή είτε έλαβαν το φάρμακο, το οποίο χορηγείται μέσω μιας «θύρας» στο πλάι του κεφαλιού, είτε εικονικό φάρμακο. Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν βελτίωση όσον αφορά τα συμπτώματα, οι τομογραφίες όμως βρήκαν οπτικές ενδείξεις βελτίωσης στις πληγείσες περιοχές του εγκεφάλου σε εκείνους που έλαβαν το φάρμακο.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι αυτό υποδηλώνει τη δυνατότητα «επαναγέννησης» των εγκεφαλικών κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβη από τη νόσο. Οι ερευνητές επίσης πιστεύουν ότι η «θύρα» στον εγκέφαλο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση χημειοθεραπείας σε άτομα με όγκο στον εγκέφαλο ή για τη δοκιμή νέων φαρμάκων για ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή εγκεφαλικό επεισόδια.

Το Πάρκινσον προκαλεί προοδευτικά βλάβη σε τμήματα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα μια σειρά συμπτωμάτων, όπως ακούσιο τρέμουλο και άκαμπτοι μυς. Η εκφυλιστική νόσος δεν μπορεί να επιβραδυνθεί ή να θεραπευτεί.

Για τη νέα αυτή μελέτη, οι επιστήμονες έδωσαν στους ασθενείς μια πειραματική θεραπεία που ονομάζεται νευρογλοιακός νευροτροφικός παράγοντας (GDNF), με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αναγεννήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα που πεθαίνουν. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν πρώτα σε ρομποτική χειρουργική επέμβαση, για να τοποθετηθούν τέσσερα σωληνάκια στον εγκέφαλό τους, γεγονός που επέτρεψε στο GDNF να χορηγείται απευθείας στα πληγέντα τμήματα με φοβερή ακρίβεια, μέσω αυτής της «θύρας» στο κεφάλι τους.

Μετά από μια αρχική μελέτη ασφάλειας σε έξι άτομα, 35 ασθενείς συμμετείχαν σε εννεάμηνη «τυφλή» δοκιμή, εκ των οποίων οι μισοί έλαβαν μηνιαία χορήγηση GDNF και οι άλλοι μισοί χορήγηση εικονικού φαρμάκου.

Ο Δρ Alan Whone, κύριος ερευνητής, δήλωσε ότι οι ασθενείς στη μελέτη είχαν διαγνωσθεί κατά μέσο όρο με Πάρκινσον οκτώ χρόνια νωρίτερα, αλλά οι τομογραφίες τους αφού έλαβαν το φάρμακο έδειξαν μια κατάσταση που θα αναμένονταν μόλις δύο χρόνια μετά τη διάγνωση. «Έχουμε δείξει με τις τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων ότι, όταν χορηγηθεί, το φάρμακο δεσμεύεται από τον στόχο του, τις νευρικές απολήξεις ντοπαμίνης και φαίνεται να βοηθά τα κατεστραμμένα κύτταρα να αναγεννηθούν ή να αντιδράσουν», δήλωσε ο καθηγητής.

Μετά τους πρώτους εννέα μήνες δοκιμών, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν το GDNF για άλλους εννέα μήνες. Τελικά και οι δύο ομάδες εμφάνισαν μέτρια έως μεγάλη βελτίωση όσον αφορά τα συμπτώματα.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι περαιτέρω δοκιμές θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην αύξηση των δόσεων του GDNF ή τη διάρκεια της θεραπείας.

Τα ευρήματα από τις δοκιμές δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Brain και Journal of Parkinson’s Disease.