Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε καρκίνου του μαστού μπορούν να δείξουν ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν ή να υποτροπιάσουν, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη δείχνει ότι ο καρκίνος του μαστού είναι 11 διαφορετικές ασθένειες που η καθεμία έχει διαφορετικό κίνδυνο επιστροφής. Η ελπίδα είναι ότι τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των γυναικών που χρειάζονται στενότερη παρακολούθηση και να καθησυχάσουν άλλες με χαμηλό κίνδυνο υποτροπής.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εξέτασαν με απίστευτη λεπτομέρεια περίπου 2.000 καρκίνους του μαστού, πηγαίνοντας πέρα από την εξέταση όλων των καρκίνων του μαστού ως μια ασθένεια, αλλά και πέρα από τον τρόπο ταξινόμησης των όγκων.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις γενετικές μεταλλάξεις μέσα στον όγκο για να δημιουργήσει ένα νέο τρόπο ταξινόμησης αυτών.

Οι προηγούμενες μελέτες της ομάδας έδειξαν ότι ο καρκίνος του μαστού είναι 11 ξεχωριστές ασθένειες, καθένα με διαφορετική αιτία και χρειάζεται διαφορετική θεραπεία.

Παρακολουθώντας τις συμμετέχουσες για 20 χρόνια για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να δείξουν ποιοι τύποι καρκίνου του μαστού είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν. Ο καθηγητής Carlos Caldas δήλωσε: «Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε δια παντός για τον καρκίνο του μαστού ως μία ασθένεια, καθώς είναι ένα σύνολο 11 ασθενειών. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία φαρμάκων ακριβείας».

Ο καθηγητής Caldas συνέχισε: «Υπάρχει ένας τύπος που, αν οι γυναίκες δεν έχουν υποτροπιάσει μετά από πέντε χρόνια, πιθανότατα έχουν θεραπευτεί πλήρως, αλλά σε έναν άλλον εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο να υποτροπιάσουν».

Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση των ασθενών για τον μελλοντικό κίνδυνο που διατρέχουν, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν τέσσερις υποομάδες καρκίνου του μαστού που προήλθαν από οιστρογόνα και είχαν «σημαντικά αυξημένο» κίνδυνο υποτροπής. Οι ασθενείς με τέτοιους τύπους μπορεί να ωφεληθούν από μια μακρύτερη σε διάρκεια ορμονοθεραπεία.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το μέλλον βρίσκεται στην εξατομικευμένη ιατρική και την προσαρμογή της θεραπείας στις συγκεκριμένες αιτίες του καρκίνου που εμφανίζει κάποιος ασθενείς.