Σχεδόν οι μισές νεαρές γυναίκες εξετάζουν το ενδεχόμενο να παγώσουν τα ωάριά τους στο μέλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG) της Μεγάλης Βρετανία, αποδεικνύουν το ενδιαφέρον και την ανησυχία που έχουν πολλές νέες γυναίκες για τη γονιμότητά τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 25% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών ανησυχούν για την ικανότητά τους να συλλάβουν, ανησυχία που συμμερίζεται το 49% των γυναικών όλων των ηλικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η καθηγήτρια Lesley Regan, πρόεδρος του RCOG, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει οι γυναίκες να αισθάνονται ότι λαμβάνουν ακριβή και αξιόπιστη πληροφόρηση, όταν εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν παιδί. «Η προσπάθεια για ένα μωρό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αγχωτική περίοδος για μερικούς ανθρώπους. Αυτά τα νέα δεδομένα απηχούν αυτό που ακούγαμε από γυναίκες εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο καθηγήτρια Regan.

Η δημοσκόπηση σε 1.002 γυναίκες πραγματοποιήθηκε για να προωθηθεί το πρώτο Φόρουμ Γονιμότητας, μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το RCOG, την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) και τη Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας (BFS). Στόχος της εκδήλωσης ήταν να φέρει κοντά εμπειρογνώμονες, γιατρούς και κοινό για να συζητήσουν θέματα σχετικά με τη γονιμότητα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το ένα πέμπτο των γυναικών χρησιμοποίησε μια εφαρμογή γονιμότητας, με σχεδόν το ένα τρίτο λόγο να σκέφτεται να χρησιμοποιήσουν μία στο μέλλον.

Η Clare Murphy, διευθύντρια στη βρετανική συμβουλευτική υπηρεσία εγκυμοσύνης (BPAS), εξήγησε γιατί είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη γονιμότητα παρέχονται «προσεκτικά»: «Συχνά λέγεται ότι οι γυναίκες αγνοούν τη μείωση της γονιμότητας καθώς γερνούν – η έρευνα ωστόσο δείχνει ότι πολλές γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο να συλλάβουν και ανησυχούν για αυτό. Οι γυναίκες αξίζουν υψηλής ποιότητας, βασισμένες σε τεκμηριωμένα δεδομένα πληροφορίες σχετικά με τη γονιμότητα, οι οποίες να τους μεταφέρονται με σεβασμό, ώστε να τις βοηθούν στις αποφάσεις τους σε ολόκληρο τον αναπαραγωγικό τους κύκλο ζωής».