Μια κομητεία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από ένα σοβαρό ξέσπασμα κρουσμάτων ιλαράς. Η κομητεία Ρόκλαντ, βόρεια της Νέας Υόρκης, απαγόρευσε την κυκλοφορία μη εμβολιασμένων παιδιών σε δημόσιους χώρους, μετά την επιβεβαίωση 153 κρουσμάτων ιλαράς.

Οι παραβάτες γονείς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 500 δολαρίων και μέχρι έξι μήνες φυλάκιση. Η ανακοίνωση έρχεται μετά από αύξηση των κρουσμάτων της νόσου στην Ουάσινγκτον, την Καλιφόρνια, το Τέξας και το Ιλινόις.

Τα ποσοστά εμβολιασμού μειώνονται σταθερά στις ΗΠΑ, με πολλούς γονείς να αντιτίθενται για θρησκευτικούς λόγους ή επειδή πιστεύουν ψεύτικες πληροφορίες ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό στα παιδιά.

«Δεν θα μείνουμε αδρανείς, ενώ τα παιδιά στην κοινότητά μας βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κομητείας Ed Day: «Είναι μια κρίση δημόσιας υγείας».

Τα κρούσματα επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην υπερορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα της κομητείας. Πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να έχουν εξαπλωθεί από άλλες υπερορθόδοξες εβραϊκές κοινότητες των περιοχών γύρω από τη Νέα Υόρκη, οι οποίες έχουν ήδη υπάρξει εστίες ιλαράς.

Ο Dylan Skriloff, εκδότης της τοπικής εφημερίδας Rockland County Times, δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς στην κομητεία αυξανόταν σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες: «Οι πρώτες αναφορές ήρθαν πριν από έξι μήνες και κάθε εβδομάδα είχαμε και μια νέα έκθεση, με αυξημένους αριθμούς», δήλωσε. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υποχωρεί».

Οι υπεύθυνοι της κομητείας δήλωσαν ότι ο νέος νόμος, ο οποίος απαγορεύει σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί να κυκλοφορούν σε χώρους όπως σχολεία, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και χώρους λατρείας, θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και για τις επόμενες 30 ημέρες στην περιοχή των 300.000 κατοίκων.

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων βλαβών στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο – 90.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτήν. Ωστόσο, παρά τους κινδύνους, τα ποσοστά εμβολιασμού μειώνονται σε πολλές χώρες.

Υπήρχαν περισσότερα από 82.500 κρούσματα στην Ευρώπη το 2018 – ο μεγαλύτερος αριθμός σε μια δεκαετία και τρεις φορές περισσότερα από τα κρούσματα του 2017.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι αντιεμβολιαστικό κίνημα αποτελεί μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για την υγεία για το 2019.