Αξιωματούχοι του Σαν Φρανσίσκο έχουν προτείνει ένα νέο νόμο για την απαγόρευση των πωλήσεων ηλεκτρονικών τσιγάρων μέχρι να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις τους στην υγεία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο προτεινόμενος νόμος είναι ο πρώτος στο είδος του στις ΗΠΑ και επιδιώκει να περιορίσει την αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους νέους. Ωστόσο, οι επικριτές του λένε ότι θα δυσκολέψει τους ανθρώπους να μειώσουν τον εθισμό τους στη νικοτίνη και να κόψουν το κάπνισμα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) -η εθνική ρυθμιστική αρχή- δημοσίευσε τις προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές της, δίνοντας στις εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών τσιγάρων περιθώριο μέχρι το 2021 για να κάνουν αξιολόγησης των προϊόντων τους. Μια αρχική προθεσμία είχε οριστεί για τον Αύγουστο του 2018, αλλά η FDA είπε αργότερα ότι χρειαζόταν περισσότερος χρόνος προετοιμασίας.

Ο γενικός εισαγγελέας της πόλης του Σαν Φρανσίσκο Dennis Herrera, ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι οι αξιολογήσεις έπρεπε να γίνουν προτού αρχίσουν να πωλούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα:  «Αυτές οι εταιρείες ενδέχεται να κρύβονται πίσω από το πέπλο της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, το προϊόν τους είναι εθιστικό», δήλωσε ο κ. Herrera.

Πρόσθεσε ότι το Σαν Φρανσίσκο, το Σικάγο και η Νέα Υόρκη είχαν στείλει κοινή επιστολή στην FDA καλώντας τη να ερευνήσει τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη δημόσια υγεία.

Οι επικριτές των ηλεκτρονικών τσιγάρων υποστηρίζουν ότι το μάρκετινγκ των εταιρειών στοχεύει σκοπίμως στους νέους με την προσφορά προϊόντων με άρωμα.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο αριθμός των Αμερικανών εφήβων που χρησιμοποίησαν προϊόντα καπνού «μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες» αυξήθηκε κατά 36% μεταξύ 2017 και 2018 – από 3,6 εκατομμύρια σε 4,9 εκατομμύρια. Αυτό αποδίδει σε αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πέρυσι, το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη αμερικανική πόλη που απαγόρευσε τα τσιγάρα τα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων με άρωμα

Η Juul, μία από τις πιο δημοφιλείς επιχειρήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων των ΗΠΑ, η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Αυτή η προτεινόμενη νομοθεσία θέτει το ερώτημα – γιατί η πόλη δεν έχει πρόβλημα με το να βρίσκονται στα ράφια τα κανονικά τσιγάρα, όταν ξέρουμε ότι σκοτώνουν περισσότερους από 480.000 Αμερικανούς ετησίως;».