Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και η προσωπική υγιεινή βασική προϋπόθεση για την υγεία και τις ομαλές… κοινωνικές σχέσεις, όμως υπάρχει περίπτωση το ζεστό νερό και τα προϊόντα καθαρισμού σώματος να βλάπτουν το δέρμα μας, αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Η συχνή επαφή με το νερό τείνει να οδηγεί σε ξηρό δέρμα. Το ντους είναι καλύτερη επιλογή από τα μακρά αφρόλουτρα και η παραμονή μας κάτω από το τρεχούμενο νερό θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη, ώστε να μειωθεί η απομάκρυνση του «φυσικού συντελεστή ενυδάτωσης» – ενός μείγματος ενώσεων που βοηθά στην προστασία της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος. Το υπερβολικά καυτό νερό επίσης ξηραίνει ιδιαίτερα την επιδερμίδα, γι’ αυτό καλό είναι να προτιμούμε ζεστό ή χλιαρό νερό.

Μπορεί να χρησιμοποιείται γάντι μπάνιου ή σφουγγάρι, αλλά όταν προσπαθείτε να διατηρήσετε το δέρμα σας λείο και απαλό, το καλύτερο είναι να μείνετε στην επαφή δέρματος με δέρμα – τίποτα πιο τραχύ από τα άκρα των δακτύλων σας. Μείνετε μακριά από υπερβολικά αρωματισμένα προϊόντα καθαρισμού σώματος, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Το πρόβλημα με το σαπούνι είναι ότι μεταβάλλει το pH του δέρματος και διαταράσσει τον όξινο μανδύα του – το «φράγμα» που μας προστατεύει από επιβλαβή βακτήρια και ιούς και επιτρέπει στα υγιή βακτήρια να ζουν στο δέρμα μας. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε προϊόντας καθαρισμού σώματος και αφροντούς, αλλά καλύτερα να επιλέξτε κάποια που είναι χωρίς σαπούνι, χωρίς αφρό και χωρίς άρωμα.

Οι περιοχές που έχουν ιδρωτοποιούς αδένες, όπως οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα, είναι καλή τακτική να πλένονται καθημερινά. Το πρόβλημα δημιουργείται αν κάνετε ντους πρωί και βράδυ και ίσως κάνετε ντους και ενδιάμεσα στο γυμναστήριο. Εάν πλένεστε τρεις φορές την ημέρα, θα είναι πραγματικά δύσκολο να καταφέρετε να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο.

Μετά το ντους, στεγνώστε το δέρμα σας, αλλά κάντε το σωστά: Αποφύγετε το έντονο σκούπισμα με το μπουρνούζι ή την πετσέτα, καθώς έτσι μπορεί επίσης να προκληθεί βλάβη στο φράγμα του δέρματος.