Ο δρόμος για ένα αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες φαίνεται να ανοίγει μετά από μια κλινική δοκιμή που έδειξε ότι λειτουργεί με καθημερινή χρήση, χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Το χάπι στοχεύει στην καταστολή του επιπέδων των ορμονών που οδηγούν στην παραγωγή σπερματοζωαρίων και τεστοστερόνης στους όρχεις.

Στην έρευνα που διήρκεσε έναν μήνα, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των ορμονών που απαιτούνται για την παραγωγή σπέρματος έπεσαν στους άνδρες που έπαιρναν καθημερινά το χάπι, υποδεικνύοντας ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων του είχε μειωθεί αισθητά. Το επόμενο βήμα θα είναι να επιβεβαιώσουν αυτήν τη μείωση οι επιστήμονες και να διαπιστώσουν αν είναι επαρκής.

Οι επιστήμονες αναζητούν το τέλειο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες εδώ και χρόνια, δοκιμάζοντας πολλές πιθανές λύσεις για να βρουν μια εναλλακτική στα προφυλακτικά.

Η Stephanie Page, καθηγήτρια ιατρικής και επικεφαλής ερευνήτρια της δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, δήλωσε: «Στόχος είναι να διευρυνθούν οι επιλογές αντισύλληψης για τους άνδρες, όπως και για τις γυναίκες». Παρά την πληθώρα αντισυλληπτικών μέσων για τις γυναίκες και των προφυλακτικών για τους άνδρες, το ποσοστό των απρογραμμάτιστων κυήσεων παραμένει περίπου στο 40% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καθηγήτρια.

Σαράντα υγιείς άνδρες συμμετείχαν στην έρευνα: δέκα εθελοντές έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε μια δόση 200mg ή 400mg του φαρμάκου. Όλα λάμβαναν ένα χάπι ημερησίως μαζί με το φαγητό για 28 ημέρες, σύμφωνα με την παρουσίαση της έρευνας στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Ένωσης στη Νέα Ορλεάνη.

Το χάπι περιέχει μια μορφή προγεστερόνης που εμποδίζει την παραγωγή ορμονών που ονομάζονται LH και FSH και οι οποίες χρειάζονται για να δημιουργηθούν σπερματοζωάρια. Έχει επίσης μια ένωση που μοιάζει με τεστοστερόνη ή ανδρογόνο, η οποία εξισορροπεί την πτώση στην ορμόνη που προκαλείται από την προγεστερόνη.

Οι άνδρες που έλαβαν το φάρμακο είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα LH και FSH σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν το εικονικό φάρμακο, υποδηλώνοντας ότι το φάρμακο είχε σταματήσει την παραγωγή σπερματοζωαρίων τους. Η Christina Wang, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι το επόμενο βήμα ήταν να μετρηθεί η πτώση της παραγωγής σπερματοζωαρίων: «Η έρευνα αυτή ήταν πολύ σύντομη και χρειαζόμαστε τρεις μήνες, αν όχι περισσότερο, για να σταματήσουμε πλήρως την παραγωγή σπερματοζωαρίων», είπε.

Ενώ κανένας από τους άνδρες δεν είχε μείωση στις σεξουαλικές του επαφές κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, ορισμένοι ανέφεραν κάποιες ήπιες παρενέργειες: Τέσσερις έως έξι άνδρες ανέφεραν κεφαλαλγίες, κόπωση ή ακμή, πέντε εμφάνισαν ήπια μειωμένη λίμπιντο και δύο είχαν ήπια στυτική δυσλειτουργία. Ορισμένοι άνδρες επίσης πήραν βάρος.