Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται ακόμη και τα αβλαβή «φυσικά» συμπληρώματα διατροφής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ανασκόπηση 74 δημοσιευμένων μελετών διαπίστωσε ότι ορισμένες συνδέουν κάποια φυτικά προϊόντα με αυξημένους κινδύνους επιπλοκών στην εγκυμοσύνη – συμπεριλαμβανομένων πρόωρου τοκετού και καισαρικής τομής.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι τα συμπληρώματα ήταν υπεύθυνα, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ James McLay. Αντίθετα, επεσήμανε ένα κυρίαρχο ζήτημα: Οι περισσότερες μελέτες για τα φυτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι αρκετά μεγάλες ή δεν έχουν σχεδιαστεί αρκετά προσεκτικά, ώστε να προσφέρουν αρκετά καλά στοιχεία.

«Αυτή η αναθεωρητική μελέτη δείχνει πόσο λίγα είναι γνωστά για τα φυτικά συμπληρώματα από την άποψη της αποτελεσματικότητάς τους και της ασφάλειας της χρήσης τους», δήλωσε ο McLay.

Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι ανάλογα τη χώρα, από 10 έως 75% των εγκύων γυναικών παίρνουν φυτικά προϊόντα, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εγκυμοσύνης ή ως συμπληρώματα διατροφής.

«Το μήνυμα είναι να μην θεωρείται εξ ορισμού ασφαλή τα φυτικά προϊόντα», δήλωσε ο McLay. «Πάντα να συνεννοείστε με το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε να λαμβάνετε οποιοδήποτε φυτικό φάρμακο».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Obsterics & Gynecology, εξέτασε 74 μελέτες που κάλυπταν συνολικά 47 φυτικά προϊόντα. Πολλές ήταν παρατηρητικές – ρωτούσαν από τις γυναίκες να καταγράψουν τα προϊόντα φυτικής προέλευσης που έλαβαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οι 29 ήταν κλινικές δοκιμές, με τις γυναίκες να λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο φυτικό συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή αμέσως μετά.

Αν και καμία από τις μελέτες αυτές δεν απέδειξε ότι κάποιο φυτικό προϊόν προκάλεσε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη από μόνο τους, όπως δήλωσε ο Δρ Anthony Scialli, κλινικός καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington, «Τα φυτικά φάρμακα παραμένουν φάρμακα. Το ότι είναι φυσικό ένα προϊόν, δεν το κάνει απαραίτητα ασφαλές».

Έτσι, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι τόσο προσεκτικές με τα φυτικά προϊόντα όσο θα ήταν με τα συμβατικά φάρμακα.